Početna demencija česta je u starijoj dobi
 Getty Images
Dežurna ordinacija

Je li moja majka oboljela od demencije ili je to posljedica pandemije?

Vjerojatno je pandemija covida-19 kod pacijentice visoke životne dobi bila okidač za razvoj kliničke slike - organski uvjetovanog sumanutog poremećaja

Moja majka ima 84 godine i do prije tjedan dana uredno je funkcionirala, mada je neke stvari zaboravljala. Uglavnom bi zaboravila s kim je dan prije telefonski razgovarala i o čemu. Uz napor se mogla sjetiti što je jutros doručkovala i slično. To nas nije posebno brinulo jer je inače dobro funkcionirala. Štoviše, trudila se da mi pomogne oko kuhanja, glačanja rublja i u tome nije činila nikakve pogreške. No, zabrinula me pojava nerealne percepcije. Preko prozora mi je počela pokazivati novogradnju u našoj ulici za koju je bila uvjerena da se u njoj nalaze osobe oboljele od covida-19. Također mi je govorila kako svaki dan umrle od infekcije covidom-19 nekamo odvoze i tamo iz spaljuju. Kada to priča, jako je uznemirena i uplašena. Je li moguće da je pojava korone dovela do ovakvih smetnji kod moje majke? Što da radim?

Ana H., Zagreb

Odgovara dr. Slavko Trontl, neurolog-psihijatar:


"Kod vaše majke vjerojatno se radi o početnoj demenciji - organski uvjetovanom sumanutom poremećaju. Bilo bi najbolje da je dovedete na pregled, no zbog ove situacije to nije lako izvesti pa bi možda mogle pomoći niske doze risperidona (koji joj može propisati i obiteljski liječnik). Nakon nekoliko tjedana stanje bi se moglo značajno popraviti - više ne bi trebala bila opsjednuta ovim mislima koje spominjete. Možda bi joj pomogla i promjena ambijenta. Vjerojatno je pandemija covida-19, koja je zahvatila cijeli svijet, kod pacijentice visoke životne dobi bila okidač za razvoj kliničke slike - organski uvjetovanog sumanutog poremećaja."

Linker
20. travanj 2024 03:09