Zašto se javljaju grčevi?

 SHUTTERSTOCK
dobro je znati

Javljaju vam se grčevi, ali ne i menstruacija? Zapravo, 16 drugih stanja može imati taj simptom

Reproduktivni organi su oni na koje najčešće pomislimo kada je riječ o bolovima u području zdjelice, no oni nisu jedini krivci

Menstrualne grčeve je doživjela gotovo svaka žena. Tijekom menstrualnog ciklusa, maternica će se kontrahirati kako bi pomogla izbaciti krvi i druga tkiva iz tijela, što može rezultirati bolnim grčevima mišića. Ali što ako osjećate grčeve u trbuhu kada nemate menstruaciju? Ginekolozi kažu da odgovor nije uvijek jednostavan.

Reproduktivni organi su oni na koje najčešće pomislimo kada je riječ o bolovima u području zdjelice, no oni nisu jedini krivci. Mnogo se funkcija odvija u području zdjelice, tako da može biti teško odrediti točan uzrok bolova u trbuhu, pogotovo ako niste liječnik. Ovdje vrhunski ginekolozi objašnjavaju moguće uzroke grčeva kada nemate menstruaciju i kako znati trebate li potražiti liječničku pomoć.


Trudnoća

- Rana trudnoća može uzrokovati grčeve. Rekla bih osobama koje su trebale dobiti menstruaciju, a nisu na kontracepciji i seksualno su aktivne s muškarcem, prvo o čemu trebaju razmišljati je trudnoća - kaže dr. med. Julia Cron, voditeljica i potpredsjednica Odjela za porodništvo i ginekologiju u New York-Presbyterian Lower Manhattan bolnici.

Isto tako, grčevi u trudnoći su prilično uobičajena pojava. Maternica koja raste i pritisak bebe mogu uzrokovati blagu bol u trbuhu, ali i nogama.

Hormonska kontracepcija

Sasvim je normalno kada ljudi uzimaju kontracepcijske pilule da nemaju menstruaciju, objašnjava dr. Cron. Naime, kontracepcijske pilule čine sluznicu vaše maternice toliko tankom da se nema što izbaciti. Međutim, mogu se pojaviti grčevi u području zdjelice.

Dr. Cron dodaje da se ista stvar može dogoditi ako imate i hormonsku spiralu. I u tom slučaju možete osjećati nelagodu u trbuhu, ali ne i menstrualno krvarenje.


Izvanmaternična trudnoća

Kada oplođeno jajašce raste izvan maternice (obično u jajovodu), to se smatra izvanmaterničnom trudnoćom. Može uzrokovati grčeve kao i abnormalno vaginalno krvarenje, ali ako se ne liječi, jajašce može nastaviti rasti i uzrokovati pucanje jajovoda, što je stanje koje može biti opasno po život, prema Američkom koledžu opstetričara i ginekologa.


Pobačaj

Da, krvarenje je najpoznatiji i najčešći znak pobačaja, ali grčevi, bol u leđima ili smanjenje simptoma trudnoće mogu biti znak gubitka trudnoće. U nekim slučajevima, možete imati pobačaj prije nego što uopće saznate da ste trudni.


Ovulacija

- Ako imate grčeve ili bolove dva tjedna prije nego što trebate dobiti menstruaciju, to može biti sasvim normalno i to može biti samo ovulacija - kaže dr. Cron.

Točan uzrok za pojavu ovulacijske bol nije poznat, ali mnoge žene su ga doživjele. Isto tako, ne moraju javiti tijekom svake ovulacije.


Cista na jajniku

Ciste su vrećice s tekućinom koje formiraju u ili na jajniku. Obično se oblikuju kada se jajašce oslobodi i ne uzrokuju nikakve simptome. Međutim, u nekim slučajevima ciste na jajniku mogu uzrokovati bol, nadutost ili oticanje u abdomenu, prema Uredu za žensko zdravlje. Tako da i grčevi mogu jedan od simptoma koji vas upozorava.


Endometrioza

Ovo je izrazito bolno stanje koje zahvaća brojne žene. Endometrioza je kronična bolest do koje dolazi kad tkivo endometrija, opne koja iznutra obavija maternicu počne rasti izvan maternice, primjerice u jajnicima, Falopijevim tubama, trbušnoj šupljini ili mokraćnom mjehuru.

- Ako osoba ima endometriozu, može doživjeti grčeve ili bol u zdjelici izvan vremena menstruacije, samo zato što je endometrioza na jajnicima, mjehuru ili rektumu i uzrokuje nelagodu - kaže dr. med. Kiarra King, certificirana opstetričarka/ginekologinja u Chicagu.


Sindrom policističnih jajnika

- Ponekad kad žene imaju sindrom policističnih jajnika, imat će zaista neredovite cikluse u kojima neće biti krvarenja, tako da mogu proći dva ili tri mjeseca bez mjesečnice. A ponekad takvi pacijenti mogu imati povremene grčeve - kaže dr. King.

Smatra se da je sindrom policističnih jajnika uzrokovan neravnotežom hormona. Često je nasljedan, a točan uzrok sindroma policističnih jajnika nije poznat.


Miomi

Neke žene mogu razviti miome na maternici, to su benigni tumori na stijenci maternice, često se javljaju nakon trudnoće. Miomi na maternici mogu uzrokovati bolove, ali i učestalo mokrenje, bol u donjem dijelu leđa, nadutost i osjećaj povećanja donjeg dijela trbuha, prema Uredu za žensko zdravlje.


Upalna bolest zdjelice

Grčevi su čest simptom infekcija maternice, jajovoda ili jajnika koji se obično javljaju kada se spolno prenosive bakterije šire iz vagine u reproduktivne organe.

Grčevi koji su popraćeni vrućicom ili abnormalnim vaginalnim iscjetkom mogu signalizirati infekciju zdjelice ili upalnu bolest zdjelice, prema dr. Cron. Često je krivac spolno prenosiva bolest, ali to nije jedini mogući uzrok. Ako mislite da bi krivac za vaše grčeve mogla biti infekcija, svakako biste trebali potražiti liječničku pomoć.


Infekcija mokraćnog sustava

Infekcija urinarnog trakta čest je medicinski problem te predstavlja jednu od najčešćih bakterijskih infekcija. Poznate su po tome što uzrokuju učestalo mokrenje i osjećaj peckanja tijekom mokrenja, ali to nisu jedini mogući simptomi.

- Ako netko ima nešto tako jednostavno kao što je infekcija mokraćnog sustava, to može uzrokovati bol koja se može osjetiti oko područja maternice jer mjehur na neki način leži na vrhu ili ispred maternice, ovisno o tome kako se osoba nalazi. Dakle, čak i nešto poput infekcije mokraćnog sustava može uzrokovati grčeve - kaže dr. King.


Intersticijski cistitis

To je kronično stanje koje uzrokuje pritisak u mjehuru, bol u mjehuru i ponekad bol u zdjelici. Bol se kreće od blage nelagode do jake boli. Stanje je dio spektra bolesti poznatih kao sindrom bolnog mjehura.

Intersticijski cistitis javlja se kada je mjehur upaljen, što može rezultirati grčevima, prema dr. Kingu.


Rak jajnika

Rak jajnika najčešće se javlja kod žena poslije menopauze, ali mogu oboljeti žena u bilo kojoj dobi. Peti je po učestalosti među malignim bolestima kod žena u Hrvatskoj. Ne postoji test za rak jajnika pa ako osjetite stalne grčeve u trbuhu, abnormalni iscjedak ili krvarenje, nadutost, bolove u leđima ili promjene u navikama odlaska na toalet, odmah obavijestite svog liječnika.


Sindrom iritabilnog crijeva

Mnogi dijelovi tijela izvan vaše maternice, uretre i mjehura nalaze se u području zdjelice, uključujući crijeva.

- Ako netko ima sindrom iritabilnog crijeva ili ako ima upalnu bolest crijeva kao što je Crohnova bolest, tada te vrste problema s crijevima mogu dovesti do grčeva - kaže dr. King.

Simptomi te bolesti uključuju učestalo vjetrenje, nadimanje, grčeve u želucu i zatvor. Radi se o doživotnoj bolesti, no na intenzitet simptoma možete utjecati nekim promjenama u načinu života, primjerice uvođenjem redovne tjelovježbe, smanjenim unosom jako začinjene hrane te izbjegavanjem teško probavljivih namirnica, kao što su brokula i grah.


Upala slijepog crijeva

Crvuljak (slijepo crijevo) je mali, rudimentarni izdanak u početnom dijelu debelog crijeva, koji nema nikakvu funkciju u procesu razgradnje i eliminacije ostataka probavljene hrane u crijevu. Problemi nastaju kad slijepo crijevo upali, bol često počinje oko pupka, a zatim se pomiče u donji desni dio trbuha. Trbušni grčevi ili oticanje, mučnina, groznica i gubitak apetita znakovi su upale slijepog crijeva.


Problemi mišićno-koštanog sustava

Problemi s mišićima, ligamentima ili kostima u području zdjelice mogu uzrokovati bol.

- To vjerojatno ne uzrokuje istu vrstu boli koju biste zamijenili za menstrualne grčeve, ali svakako može uzrokovati bol - kaže dr. King.

Ako doživljavate grčeve, a nemate mjesečnicu, svakako razgovarajte s liječnikom obiteljske medicine kako biste napravili dodatne pretrage.

Linker
09. travanj 2024 22:36