Ugradnja implantata dugotrajno je rješenje nadoknade izgubljenih zubi i za svakog se pacijenta može naći rješenje
 Getty Images
PROBLEM bezubostI

Izgubili ste jedan zub ili sve zube? Pomoću ovih metoda možete opet imati savršen osmijeh

Danas je moguće vratiti osmijeh u samo nekoliko sati i osobama koje su ostale bez svih zubi, zahvaljujući metodi All-on-4. A metoda Zygoma All-on-4 omogućuje ugradnju dužih implantata čak i u slučajevima potpune resorpcije kosti gornje čeljusti

Osmijeh vam je nekako kiseo ili rukom prekrivate usta dok se smijete kako biste prikrili nedostatak zuba ili više njih? Manjak zuba estetski je problem koji sprečava osobu da se smije otvoreno, od uha do uha, te može značajno narušiti samopouzdanje. To nije jedini problem - gubitak većeg broja ili svih prirodnih zubi dovest će do nepravilnog žvakanja i gutanja, do teškoća s govorom, a utjecat će i na izgled osobe - lice će biti upalo, izgledat će tužnije i starije. Sve će se to, naravno, odraziti na kvalitetu života, na društvenu uključenost, pa i na ukupno zdravlje.

Srećom, rješenja postoje, jer dentalna medicina i njena grana implantologija stalno napreduju i omogućuju rješenje problema nedostatka zuba - bilo jednog, bilo svih. Ugradnja implantata dugotrajno je rješenje nadoknade izgubljenih zubi i za svakog se pacijenta može naći rješenje.


Što su zapravo zubni implantati?

Zubni implantati su komponente izrađene od biokompatibilnog titana koji se ugrađuju u kost donje ili gornje čeljusti te s njom s vremenom potpuno srastu. Taj se proces naziva osteointegracijom. Nakon uspješnog pričvršćivanja implantata na njega se postavljaju zubni nadomjesci, kao što su most, krunica ili proteza te se postiže funkcioniranje i osjećaj kao s prirodnim zubima.

Prednosti su implantata što se mogu ugrađivati i u starijoj životnoj dobi, što omogućuju prirodan izgled zuba i siguran osmijeh, vizualno pomlađuju jer vraćaju licu strukturu, omogućuju normalno žvakanje i govorenje, dugotrajno su rješenje. Praktičniji su od postavljanja klasičnog mosta ili krunice kod kojih je potrebno zube oko mjesta gdje nedostaje zub izbrusiti ili izrezati kako bi se smanjili, a to im skraćuje vijek trajanja. Kod ugradnje implantata to nije potrebno - oni se ugrađuju na mjesto na kojem nedostaje zub, a okolni prirodni zdravi zubi se ne diraju. Najsuvremenije metode omogućuju ugradnju dužih implantata čak i u slučajevima potpune resorpcije kosti na mjestu na kojem treba ugraditi implantat (metoda Zygoma All-on-4).

Implantati se ne ugrađuju jedino osobama oboljelima od sistemskih bolesti kao što su krvne diskrazije, od karcinoma i osobama na radiološkoj terapiji ili kemoterapiji.


All-on-4: četiri implantata drže cijeli zubni niz

Danas je moguće vratiti osmijeh u samo nekoliko sati čak i osobama koje su ostale bez svih zubi, zahvaljujući metodi All-on-4, kakvu provodi dr. Zdenko Trampuš u zagrebačkoj ordinaciji Ortoimplant Dental Spa. Njome se može potpuno rekonstruirati cijeli zubni niz koji se postavlja na samo četiri implantata koji se ugrađuju u donju ili u gornju bezubu čeljust. Dva se implantata postavljaju ravno, a dva pod kutom od 45 stupnjeva, pa nema potrebe za postupcima augmentacije (povećanja) kostiju koji su dugotrajni niti za podizanjem sinusa.

Postupak ugradnje implantata je softverski navođen, radi se u lokalnoj anesteziji, a odmah nakon zahvata pacijent dobiva privremene zube koje nosi dok se ne izradi po mjeri digitalno dizajniran zubni niz, što traje dva mjeseca. I ti privremeni zubi, dok ne bude gotovo trajno protetsko rješenje, funkcionalni su i estetski zadovoljavajući, pa već tada, odmah nakon ugradnje, dolazi do podizanja kvalitete života i samopouzdanja pacijenta.


Ako ste zainteresirani za ove metode, kakve se provode u ordinaciji Ortoimplant Dental Spa, svoj termin možete rezervirati OVDJE ili pozivom na brojeve telefona +385 1 3703 498 i +385 99 4803 700.


Neke prednosti metode All-on-4

1. Cijeli postupak ugradnje implantata traje samo nekoliko sati i pacijent ne osjeća bolove. Može se jesti odmah nakon zahvata.

2. Nakon ugradnje implantata pacijent odmah dobiva i privremeno protetsko rješenje, tj. privremene zube dok čeka zube dizajnirane po njegovoj mjeri.

3. Njega i održavanje ovako postavljenih novih zubi vrlo su jednostavni - peru se i čiste baš kao prirodni zubi. Nadomjesni zubni niz, tj. most, liječnik može na redovnoj kontroli odvojiti zbog profesionalnog čišćenja.

4. Kod implantata nema žuljanja zubnog mesa, nepristajanja, teškoća pri jedenju i govorenju, kao što može biti kod mobilne zubne proteze. Održavanje je puno jednostavnije, a estetski dojam neusporedivo bolji.

5. Ova se metoda može provesti i kod pacijenata koji imaju dijabetes, osteoporozu ili neku drugu bolest koja može biti kontraindikacija za postupke nadomještanja kosti.

Senior adult people make Christmas dinner and enjoy in holiday celebration
Getty Images
Danas je moguće vratiti osmijeh u samo nekoliko sati čak i osobama koje su ostale bez svih zubi


Zygoma All-on-4: implantati i kod potpune resorpcije kosti gornje čeljusti

Prepreka za ugradnju implantata više nema niti u slučajevima potpune resorpcije kosti u gornjoj čeljusti do koje je došlo zbog dugotrajne bezubosti. Takva se situacija do sada rješavala dugotrajnim i neugodnim postupkom nadogradnje kosti, ali sada je dostupna revolucionarna metoda Zygoma All-on-4, koju također rade u ordinaciji Ortoimplant Dental Spa. Implantati Zygoma ili zigomatični (jagodični) implantati nova su vrsta implantata, promjer im je 4,2 milimetra, a dugački su od 3,5 do 5,75 centimetara. To znači da su duži od standardnih zubnih implantata, te se mogu, umjesto u resorbiranu, slabu i nekvalitetnu kost čeljusti, „usidriti” s donje strane jagodične kosti do koje dolaze kroz sinusni prostor.

Svrha je zigomatičnih implantata također postavljanje nadomjesnih zubi odmah nakon ugradnje implantata te izbjegavanje dugotrajnog procesa nadogradnje kosti, što je ranije bila jedina mogućnost za osobe s teškom resorpcijom gornje čeljusne kosti.

Ovu je metodu razvio švedski profesor i znanstvenik Per Ingvar Brånemark, koji je prvi zigomatični implantat ugradio još 1989. godine, i zahvaljujući njoj više nema osobe kojoj se implantati ne bi mogli ugraditi. Zygoma All-on-4 može biti rješenje i za osobe kojima su rekli da zbog nedostatka kosti u gornjoj čeljusti nisu kandidati za ugradnju implantata.


Iako se stomatološki zahvati uobičajeno izvode pod lokalnom anestezijom, određeni broj pacijenata ipak odabire sedaciju. Sedacija je stanje smanjene svjesnosti koje se postiže davanjem određenih lijekova koji djeluju na središnji živčani sustav, u potpunosti pod kontrolom anesteziologa. Primjenjuje se pri opsežnijim stomatološkim zahvatima u kojima pacijent treba biti miran ili kod pacijenata koji pokazuju izraziti strah od stomatoloških zahvata.


Novitet: pterigoidni implantati

Ortoimplant Dental Spa i dr. Zdenko Trampuš prvi su u Hrvatskoj uveli još jedan novitet, a to su pterigoidni implantati. Dužinom su između standardnih i zigomatičnih implantata i mogu se 'usidriti' u preostalu koštanu masu gornje čeljusti, čime se izbjegavaju podizanje sinusa ili drugi postupci augmentacije čeljusne kosti

Postavljaju se i kod djelomične bezubosti.

Ugradnja zahtijeva kirurško iskustvo, a u ordinaciji Ortoimplant Dental Spa upotrebljavaju implantate PteryCore koji se ugrađuju u pterigomaksilarno područje gornje čeljusti u slučajevima u kojima spušteni maksilarni sinus ne dopušta ugradnju implantata u tom području. Zahvaljujući dubokim navojima ovi implantati pružaju izuzetno veliku stabilnost za daljnje potrebne zahvate. Materijal Resorbable Blasted (RBM) kojim su tretirani sprečava prianjanje mikroorganizama, pa se smanjuje mogućnost razvoja upalnih procesa, a istodobno omogućuje bolji kontakt kosti i implantata te olakšava osteointegraciju.

Najviši standardi

Treba reći i da Ortoimplant Dental Spa poštuje najviše standarde kvalitete i estetike te da se radovi izvode prema standardu TITAN/GRADIA GC čime jamče najbolju kvalitetu, ali i razinu estetike koju je nemoguće postići drugimmaterijalima. Ako ste zainteresirani za opisane najsuvremenije stomatološke tehnologije i metode, kakve se provode u ordinaciji Ortoimplant Dental Spa, svoj termin možete rezervirati OVDJE ili pozivom na brojeve telefona +385 1 3703 498 i +385 99 4803 700.

Linker
19. travanj 2024 13:31