FOTOGRAFIJE: depositphotos
dobro je znati

Istraživanja pokazuju da ne morate toliko često mijenjati spužvu za pranje posuđa, ali postoji jedna kvaka

Vjerovali ili ne, ona je jedna od najprljavijih stvari u vašem domu

Znate da ste odrasli kad vas usreći nova spužva za pranje posuđa. Ne mora vas usrećiti, ali trebate s vremena na vrijeme kupiti novu spužvu i promijeniti je, barem su nas tako učili. Vjerovali ili ne, ona je jedna od najprljavijih stvari u vašoj kući.

Studija iz 2017. godine objavljena u časopisu Nature otkrila je da su spužve prepune bakterija. Na 14 spužvica, znanstvenici su identificirali 362 različite vrste bakterija. Jedino drugo mjesto koje ima toliko bakterija su ljudska crijeva.

Druga studija, objavljena 2017. godine u časopisu Journal of Food Protection otkrila je da 44% kuhinje sadrži fekalne bakterije, koje su većinom otkrivene u sudoperu, spužvama i krpama za brisanje.


Zašto spužve imaju toliko bakterija?

Njihov posao je prljav. Spužve se koriste za čišćenje i pranje prljavog posuđa, što uključuje noževe i daske za rezanje koje su bile u kontaktu sa sirovim mesom i drugim potencijalno kontaminiranim namirnicama. Osim toga, obično ih koristimo i za čišćenje radnih površina.

Uz to, spužve su dizajnirane tako da su pogodne za razmnožavanje bakterija. Obično su vlažne i pune su pora, što su idealni uvjeti za bakterije.

Evo kako se zapravo šire bakterije. Primjerice, obrisali ste spužvom površine nakon čišćenja piletine i tako ste vrlo vjerojatno pokupili mikroorganizme koji su se nalazili u mesu. Sljedeći put kad koristite spužvu, možete ih prenijeti po ostatku kuhinje.

Naravno, to ne znači da ćete se razboljeti. Sve ovisi o snazi vašeg imunološkog sustava, broju i vrsti bakterija koje ste unijeli.


Stare i prljave spužve mogu dovesti do trovanja

Trovanje hranom nastaje unutar 1 do 36 sati nakon konzumacije onečišćene hrane (ili unosa patogenih bakterija sa spužvice), a očituje se pojavom jednog ili više sljedećih simptoma: mučnine, povraćanja, bolova u trbuhu, proljeva, glavobolje i opće slabosti. Simptomi obično traju od jednog do sedam dana. Najčešći uzročnici trovanja su Salmonella enteritidis, Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens, E. coli, Clostridium botulinum i Campylobacter.

No, mikroorganizmi koji se šire spužvicom ne moraju biti loši, odnosno ne morate se razboljeti od njih. Studija objavljena u časopisu Nature otkrila je da većina bakterija na spužvama nije bila štetna za većinu ljudi.

Naravno da se ne morate svaki put zaraziti, kao što ni svaki komad mesa ne mora imati štetne mikroorganizme. Međutim, važno je biti oprezan prilikom rukovanja. Ako i postoje štetni mikroorganizmi, možete se zaštititi ako imate jak mikroorganizam.


Kad obavezno morate promijeniti spužvu?

Zapravo, možete dugo koristiti istu spužvu za pranje posuđa ako je redovito dezinficirate. Postoji samo jedan slučaj kad ju odmah trebate baciti. Ako se raspada, čudno miriše i više ne skuplja tekućinu.

Najvažnije ju je svakodnevno dezinficirati, a evo kako to možete učiniti:

Izbjeljivač

Pomiješajte je 30 mililitara izbjeljivača s jednom litrom vode. Unutra stavite svoju spužvu i pustite da se natopi, a zatim ju ostavite još dvije minute. Nakon toga, isperite ju sapunom i vodom te stavite na mjesto gdje će se moći do kraja osušiti. Najbolje bi bilo na sunčevoj svjetlosti.

Ovim postupkom ćete brzo ubiti sve bakterije.


Perilica za posuđe

Ubacite spužvu u perilicu, uključite program dezinfekcije i neka bakterije nestanu.


Savjeti za održavanje spužvi

  • Da biste smanjili mogućnost kontaminacije, očistite ostatke svježeg mesa papirnatim ručnicima umjesto spužve.
  • Spužvice koristite samo za pranje posuđa. Ako trebate obrisati radne površine, koristite papirnate ručnike ili krpe od mikrofibre.
  • Dobro ocijedite spužvu nakon svakog korištenja i stavite na mjesto gdje se može osušiti.
  • Ako vam spužva počne smrdjeti, bacite ju.
Linker
24. travanj 2024 12:57