Bitno je da točno pratite plan i ne odstupate od njega.

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Živim.hr
Živim.hr
Zdravlje

Iskušani recept za čišćenje jetre: Detaljan plan kojeg se morate držati dva dana!

04. svibanj 2022.
Jetra je puna kanala koji provode žuč u veći kanal (skupni žučni kanal). Žučna vrećica je poput rezervoara za skladištenje, a kod mnogih su osoba žučni kanali u jetri i žučna vrećica puni kamenaca. Što pomaže? Čišćenje!


Jetra je najveća žlijezda u tijelu i iznimno važan organ koji ima brojne funkcije, najvažnija je pomoć u obradi hranjivih tvari iz hrane i pića i filtriranje štetnih tvari iz krvi. Zato se naziva i središnjim laboratorijem organizma i normalno je da se u njoj ponekad nakupi malo masnoće (triglicerida). No, ako se masnoća previše nakuplja u jetri to može postati ozbiljan zdravstveni problem. Osim toga, jetra je puna kanala koji provode žuč u veći kanal (skupni žučni kanal). Žučna vrećica je poput rezervoara za skladištenje, a kod mnogih osoba žučni kanali u jetri i žučna vrećica puni su kamenaca. Što pomaže? Čišćenje!


Ovo je plan za čišćenje jetre:

- 4 dana prije pojesti 2 jabuke.

- Za čišćenje jetre odaberite dva slobodna dana, na dan čišćenja jetre nemojte uzimati nikakve lijekove, vitamine i kapsule bez kojih inače možete.

- Vrijeme je izrazito važno. Ne smijete kasniti niti uraniti više od 10-15 minuta!


Potrebni sastojci:

- gorka sol - 4 velike žlice (50 g)

- maslinovo ulje - 1/2 šalice (1,5 dcl), što svjetlije (lakše ga je piti)

- svježi crveni grejp – jedan veliki ili 2 mala, dovoljno je iscijediti 2/3, 3/4 šalice (2 dcl)


PLAN ČIŠĆENJA:

Jutro - Pojedite nemasni doručak: voće, žitarice. Nemojte uzimati ništa masno: ulje, maslac, sir, vrhnje ili mlijeko.

Podne - Pojedite nemasni ručak: povrće (sa soli, ali bez ulja), kruh, voće. Kao i uz doručak, nemojte jesti ništa masno. Napijte se vode, jer poslije 14 sati ne smijete ništa piti.

14 sati - Nemojte jesti niti piti ništa iza 14 sati. Ako prekršite ovo pravilo, moglo bi vam poslije biti loše.

Poslije 14 sati - Pomiješajte 4 velike žlice gorke soli sa 6 dcl vode. To podijelite na 4 dijela. Gorku sol možete staviti u hladnjak, tako da ju možete lakše popiti.

16 do 20 sati - Popijte 3/4 šalice gorke soli. Nakon toga možete isprati usta ili popiti nekoliko gutljaja vode. Maslinovo ulje i grejp stavite na stol tako da se ugriju na sobnu temperaturu.

20 do 20.20 - Popijte još jednu dozu gorke soli - 3/4 šalice.

21.30 - Završite sve aktivnosti i spremite se za krevet.

21.45 - Pripremite smjesu za čišćenje jetre:

Rukom iscijedite grejp. Izvadite pulpu i koštice vilicom. Trebate dobiti barem 1/2 šalice soka – do 3/4 šalice je najbolje. Ako nemate dovoljno grejpa možete dodati limunovog soka.

Ulijte pola šalice maslinovog ulja u posudu s poklopcem. Dodajte sok grejpa.

Čvrsto zatvorite posudu i mućkajte dok smjesa ne postane vodenasta (samo svježi grejp će to učiniti)

Ako je potrebno, posjetite kupaonu jednom ili više puta čak iako zakasnite na vaše piće u 22 sata. Nemojte kasniti više od 15 minuta.

22 - 22.20 - Sada trebate popiti napitak koji ste pripremili (maslinovo ulje i grejp). Napitak trebate popiti stojeći u 5 minuta.

Nakon što ste popili napitak, odmah legnite. Ako tako ne napravite možete spriječiti kamenac da izađe. Legnite ravno na leđa s uzdignutom glavom na jastuku ili na lijevi bok.

Pokušajte biti mirni barem 20 minuta. Mislite na to što se događa u vašoj jetri. Možda ćete osjetiti kamenac kako putuje kroz vaše kanaliće poput špekula.

Nećete osjetiti nikakvu bol, jer zahvaljujući gorkoj soli, kanali su otvoreni.

Pokušajte zaspati. Tijekom noći ležite što više na lijevom boku. Nemojte se dizati iz kreveta.

Jutro poslije 6 sati - Nakon dizanja popijte treću dozu gorke soli. Ako osjetite mučninu, čekajte da prođe i onda popijte gorku sol. Otiđite natrag u krevet.

Dva sata kasnije - Popijte zadnju dozu gorke soli (3/4 šalice) Vratite se natrag u krevet.

Dva sata kasnije - Možete jesti. Počnite s voćnim sokom. Pola sata kasnije pojedite nešto voća. Sat vremena nakon toga možete jesti laganu hranu. Do večeri biste se trebali osjećati oporavljeno.

Kojih 20 znakova mogu upućivati da s vašom jetrom nešto nije u redu pročitajte OVDJE.

Teme
Linker
19. lipanj 2022 10:03