FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
kvaliteta života

Internet je spasio psihičko zdravlje starijih

Stariji ljudi koji su više koristili internet kako bi ostali u kontaktu s prijateljima i obitelji imali su manji rizik za razvoj depresije i bolju kvalitetu života u pandemiji

Novo istraživanje sa Sveučilišta Surrey pokazalo je da je češće korištenje interneta tijekom pandemije među osobama starije dobi zapravo imalo pozitivan utjecaj na njihovo mentalno zdravlje i kvalitetu života. Osobe starije dobi koje su više koristile internet kako bi ostale u kontaktu s prijateljima i obitelji imale su manji rizik za razvoj depresije i bolju kvalitetu života.


Psihičko zdravlje

Usamljenost i izolacija bili su (i ostali) glavni problemi ove pandemije, naročito za osobe starije dobi koje su i najugroženije koronavirusom. Usamljenost pak povećava rizik za depresiju i druge negativne posljedice na zdravlje. No, kako je objavljeno u časopisu Healthcare, upotreba interneta može smanjiti mogućnost da dođe do takvih ishoda. Istraživanje u koje je bila uključena 3491 osoba analiziralo je učestalost i način korištenja interneta, odnosno koriste li ga ispitanici u svrhu traženja informacija ili u svrhu komunikacije, te je otkriveno da su ispitanici koji su internet koristili jednom dnevno ili češće imali manje simptoma depresije i bolju kvalitetu života u odnosu na one koji su ga koristili jednom tjedno ili rjeđe.

Korištenje interneta za komunikaciju naročito je povezano s pozitivnim učincima na psihičko zdravlje i kvalitetu života, dok je korištenje interneta u svrhu traženja informacija o zdravlju i raznim simptomima bolesti povezano s više simptoma depresije.

Linker
13. travanj 2024 00:27