Antibiotičke kapsule i tablete najbolje je uzimati s vodom, ne s mlijekom i mliječnim proizvodima, jer bi moglo doći do usporavanja i otežavanja apsorpcije lijeka.
 Getty Images/iStockphoto
nemojmo se igrati

Interakcije i nuspojave: sedam važnih stvari koje trebamo znati prije uzimanja antibiotika

Antibiotik djeluje samo na bakterije, a ne na viruse, koji su uobičajeni uzroci prehlade i gripe te popratnih simptoma - povišene temperature, grlobolje i kašlja. Dakle, antibiotik ne može pomoći u liječenju niti u ublažavanju simptoma prehlade i gripe.

Piše: Melita Petrović, magistra farmacije


Osim što ne djeluju na virusne infekcije, antibiotici mogu izazvati i neke neželjene učinke, najčešće proljev, mučninu i osip. Također, prečestim i nepotrebnim uzimanjem razvija se otpornost bakterija na antibiotike, čime je dovedena u pitanje njihova djelotvornost kada je potrebno, tj. za liječenje bakterijskih infekcija.


Od 7 do 10 dana

Antibiotici su učinkoviti u liječenju samo ako se uzimaju u pravoj dozi, u jednakim vremenskim razmacima te dovoljno dugo. Uzimanjem u točno određeno vrijeme, u propisanoj dozi, osigurava se stalna količina lijeka u organizmu. Ako ste zaboravili popiti lijek na vrijeme, uzmite ga što je prije moguće, ali nikako ne uzimajte dvostruku dozu da biste nadoknadili onu koju ste propustili.

Trajanje terapije posebno je važno jer prekratko uzimanje izaziva daljnje množenje bakterija i recidiv infekcije. Dakle, ne smije se prestati s uzimanjem čim se počnemo osjećati bolje, nego treba nastaviti dok se ne potroši cijela propisana količina, a to je obično od 7 do 10 dana.


I tekući oblici

Antibiotičke kapsule i tablete najbolje je uzimati s vodom, ne s mlijekom i mliječnim proizvodima, jer bi moglo doći do usporavanja i otežavanja apsorpcije lijeka. Alkohol se nikako ne preporučuje uzimati s antibioticima. Valja znati da hrana usporava apsorpciju antibiotika pa su maksimalne koncentracije u plazmi niže. Zbog toga se većina antibiotika uzima između jela ili najmanje sat prije jela, odnosno prema uputi. Za djecu je najprikladniji oblik sirup. Tekući oblici lijekova su nestabilni pa se mogu upotrebljavati samo tjedan dana. Zato se antibiotički sirupi čuvaju u suhom obliku, kao prašak, a neposredno prije primjene u ljekarni će vam napraviti suspenziju dodatkom sterilne destilirane vode. Tako priređenu suspenziju treba promućkati prije uzimanja svake doze. Antibiotici ne djeluju samo na bakterije koje uzrokuju upalu nego na zdrave bakterije u crijevima.

Kod žena je povećan i rizik od vaginalnih gljivičnih infekcija, pa je uputno tijekom i nakon antibiotičke terapije pripaziti na prehranu (izbjegavati hranu koja potiče rast gljivica, tj. šećer, bijelo brašno i druge rafinirane ugljikohidrate, industrijske voćne sokove, fermentiranu hranu...).

Kao pomoć za obnavljanje oštećene crijevne flore preporučuju se probiotički pripravci.


Nuspojave

Antibiotici mogu stupati u interakcije međusobno i s drugim lijekovima. Primjerice, cefalosporine ne bi trebalo uzimati s diureticima zbog opasnosti od nefrotoksičnosti. Uz tetracikline ne smijemo uzimati preparate željeza i kalcija (pa ni mlijeko) jer se umanjuje njihova apsorpcija, tj. tetraciklinu se smanjuje djelotvornost.

Lijekovi koji sadrže aluminij i magnezij (za neutralizaciju želučane kiseline - antacidi) ne smiju se uzimati istovremeno s antibioticima, treba napraviti razmak od najmanje 2 sata između njihova uzimanja. U rijetkim slučajevima primijenit će se dva ili više antibiotika. Takve kombinacije propisuju se veoma oprezno, jer postoji opasnost od povećane učestalosti i raznolikosti nuspojava.

Linker
13. travanj 2024 02:46