Nikad nismo premlade da pazimo na svoje srce.
 Foto: iStock
Zašto smo u zabludi

Infarkt je postao opasniji za žene

U četvrtak možete kupiti paket Jutarnji list + novi Doktor u kući za 12 kuna i doznati o netipičnim simptomima infarkta kod žena poput mučnine, vrtoglavice ili bolova u želucu te zašto je njihovo zanemarivanje opasno po život. Također, dobit ćete i brojne odgovore na pitanja o zdravlju srca, rizicima i kardiološkim pregledima.

Donedavno je infarkt pogađao u prvom redu muškarce, no danas je to postao i ženski problem. Zbog nezdravog načina života žene su postale ravnopravne muškarcima u broju smrti uzrokovanih srčanim bolestima.

Prema najnovijim istraživanjima, pušenje, alkohol, brza hrana, stres izazvan ganjanjem karijere, preintenzivno bavljenje sportskim aktivnostima ili pak potpuna odsutnost bilo kakve fizičke aktivnosti i izgladnjivanje kako bi se postigao trendovski androgini izgled doveli su do ozbiljnih posljedica.

Stoga su među ženskim spolom sve češći problemi koji su tradicionalno bili rašireniji među muškarcima, poput tumora debelog crijeva ili pluća, pa čak i ćelavosti.

Ugrožena prirodna hormonalna zaštita

Takav način života ugrozio je i prirodnu žensku hormonalnu zaštitu koju pružaju estrogeni pa je i infarkt postao jednako raširen među ženskim kao i među muškim spolom. Dodatni problem, kad su žene u pitanju, predstavljaju i zbunjujući simptomi.
Naime, kod muškarca infarkt ima klasične simptome koje pacijenti lako sami prepoznaju i na vrijeme potraže hitnu liječničku pomoć, dok se kod žena infarkt često manifestira netipičnim simptomima poput mučnine, vrtoglavice ili bolova u želucu koji se mogu pripisati raznim drugim problemima pa ih stoga žene često zanemaruju.

Malo koja žena će, primjerice, 'samo' zbog vrtoglavice pozvati hitnu pomoć, a možda je upravo ta vrtoglavica početak infarkta pa svaka minuta odgađanja pomoći može biti kobna.

Za loš ishod infarkta kod žena gotovo uvijek je krivo neprepoznavanje simptoma i nereagiranje i upravo je zbog toga on puno opasniji za žene nego za muškarce.

Sve o zdravlju srca, rizicima, kardiološkim pregledima doznajte u novom broju Doktora u kući koji izlazi u četvrtak i s Jutarnjim listom košta 12 kuna.

Osim o srcu, u novom broju Doktora u kući čitajte i ovo:

  • Vitamin D: Smjernice za terapiju
  • Naučite s nama vježbati tai chi
  • Deset savjeta za bolje spavanje

Linker
25. travanj 2024 10:40