Getty Images/iStockphoto
Nova Vita

Imunitet i energija: najbolji podizači i energetske bombe

Bez snažne obrane naše bi tijelo bilo prepušteno na milost i nemilost napadima bakterija, virusa, parazita... Ta nevjerojatno složena mreža stanica i tkiva stalno je na straži, a kad uoči neprijatelja, pokreće napad.

Što je imunitet, koji su znakovi slabljenja, kako ga možemo ojačati? Zašto smo često bez energije, za kojim energestkim bombama možemo posegnuti?

Odgovore na ta pitanja donosi vam nova Vita, magazin za ljepotu i zdrav život. Na kioscima je od četvrtka 18. srpnja.

Naš je imunosni sustav ključan za naše (pre)življenje u svijetu punom patogena. Bez njegove snažne obrane naše bi tijelo bilo prepušteno na milost i nemilost napadima bakterija, virusa, parazita... Ta nevjerojatno složena mreža stanica i tkiva stalno je na straži, a jednom kad uoči neprijatelja, pokreće napad iz svih raspoloživih oružja.

Imunosni sistem razgranat je po cijelom organizmu i uključuje više tipova stanica, organa, proteina i tkiva. Ključno je u njegovu pravilnom djelovanju da razlikuje strano, opasno tkivo od vlastitog tkiva. Uz to, prepoznaje mrtve i oštećene stanice te ih uništava i izbacuje iz tijela. Kad imunosni sistem susretne izazivača bolesti, recimo virus, pokreće proces koji nazivamo imunosni odgovor. Otkrijmo tko u njemu ima glavne uloge.

Donosimo sve o podizačima imuniteta i energije.


Nemojte propustiti: paket Vita + Jutarnji list u četvrtak za samo 14 kuna!


Linker
19. travanj 2024 21:33