FOTOGRAFIJE: ANCHALEE PHANMAHA GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
otkriće znanstvenika

Implantat koji bi slijepima mogao djelomično vratiti vid

Autori studije smatraju da je ovo temelj za stvaranje neuroprotetskog uređaja koji bi posve slijepim osobama omogućio da vrate barem funkcionalni vid te da prepoznaju objekte

Vraćanje vida slijepima uz pomoć implantata koji se postavlja u mozak na korak je do toga da postane stvarnost. Nedavno otkriće znanstvenika s nizozemskog Instituta za neuroznanost pokazalo je da novi implantati visoke rezolucije u vidnom korteksu omogućuju prepoznavanje oblika i linija.

Ispitivanje učinkovitosti uređaja provedeno je na majmunima koji su pomoću ovog "umjetnog vida" uspješno prepoznali oblike, uključujući linije, točke koje se kreću i slova. Implantat direktno "komunicira" s mozgom, preskačući etapu vidnog procesa u koju su uključeni oko ili vidni živac. Autori studije smatraju da je ovo temelj za stvaranje neuroprotetskog uređaja koji bi posve slijepim osobama omogućio da vrate barem funkcionalni vid te da prepoznaju objekte, lakše se kreću u nepoznatom prostoru te se lakše snalaze u socijalnim situacijama.

Linker
25. travanj 2024 00:45