Primijetite li da su vam desni upaljene ili su vam zubi postali klimavi, posjetite paradentologa
 Foto: iStock
Nije slučajnost

Imate li problem s bubrezima, vjerojatno imate i s desnima

Tim britanskih znanstvenika proveo je istraživanje koje je pokazalo kako je smrtnost znatno veća kod kroničnih bubrežnih bolesnika koji boluju i od paradontitisa

Novo istraživanje britanskih znanstvenika otkriva povezanost bubrežnih bolesti i desni. Nova, upravo objavljena studija provedena je na Sveučilištu Birmingham u Velikoj Britaniji pod vodstvom profesora Iain Chapple, sa katedre za paradontologiju.

Prof. Chapple u obrazloženju studije navodi kako su naša usta i zubi vrata našega organizma, a ne zaseban organ, te su tako zubi pristupna točka gdje bakterije ulaze u krvotok.

Pratili ih više od desetljeća

Tim stručnjaka analizirao je podatke osoba koje žive u SAD-u. Njih 13.734 sudjelovalo je u programu za istraživanje nazvanom NHANES III (Third National Health and Nutrition Examination Survey). Od ukupnog broja osoba koji su sudjelovali u istraživanju; njih 561 (6%) je imalo kroničnu bubrežnu bolest. Oboljeli su praćeni 14,3 godina. Tim je istraživao povezanost parodontitisa i smrtnosti kod osoba s kroničnom bubrežnom bolesti, te su tražili vezu između stope smrtnosti i drugim čimbenicima kao što je dijabetes kod osoba oboljelih od bubrežne bolesti.

Iznenađujuća statistika

Nakon deset godina proučavanja podataka i života bolesnika, dobiveni podaci pokazuju da je 32% osoba umrlo, a imale su bubrežnu bolest, no ključno je da nisu imale problema s zubima, dok je brojka veća kod onih osoba koji su imali problema i sa zubima i sa bubrezima. U njihovom slučaju smrtnost je čak 41%.

Veliki broj osoba nažalost niti ne zna da ima problem s desnima, a u novije vrijeme sve je više osoba koje imaju poteškoća s desnima i ova bolest je postala globalni teret i velik zdravstveni problem. Prof. Chappel navodi kako povezanost između bolest desni može omogućiti da se rano otkriju mnogi problemi i nada se da će ovo istraživanje u budućnosti doprinijeti i pomoći mnogim osobama te spasiti njihove živote.

Linker
24. travanj 2024 04:48