Zašto prženi krumpirići, krafne i čips nisu dobar izbor? Na udaru je tihi organ koji se rijetko buni
 FOTOGRAFIJE: MILOS DIMIC GETTY IMAGES
rizični faktori

Imate li masnu jetru? Obratite pažnju na ovu vrstu boli - to je signal da je vrijeme za ultrazvuk

Za masnu jetru, najčešću bolest jetre, za koju danas znamo da nije nimalo benigna, liječnik vam neće dati lijek, ali promjena životnih navika itekako moćno djeluje na njezin oporavak

Jetra je najveća žlijezda u našem tijelu i iznimno važan organ koji ima brojne funkcije, najvažnija je pomoć u obradi hranjivih tvari iz hrane i pića i filtriranje štetnih tvari iz krvi. Često se naziva centralnim laboratorijem organizma i normalno je da se u njoj ponekad nakupi malo masnoće (triglicerida), ali ako se masnoća previše nakuplja u jetri to može postati ozbiljan zdravstveni problem. Masna jetra razvije se kada tijelo proizvodi previše masti, odnosno više od pet posto mase jetre, ili dovoljno učinkovito ne metabolizira masti. Višak masnoće pohranjuje se u stanicama jetre, gdje se nakuplja i uzrokuje masnu bolest jetre.

Previše masti u jetri može uzrokovati upalu jetre, što može oštetiti jetru i stvoriti ožiljke. U teškim slučajevima nastaje ciroza i zatajenje jetre.


Što sve može dovesti do masne jetre

Kad se masna jetra razvije kod nekoga tko pije puno alkohola, to je poznato kao alkoholna bolest masne jetre (AFLD). Međutim kod ljudi koji ne piju alkohol, teže je otkriti uzrok bolesti masne jetre (nealkoholna bolest masne jetre, NAFLD).

Upravo ona, smatra se, pogađa i do 30 posto populacije i najčešća je bolest jetre u odraslih i djece. Poznato je nekoliko glavnih rizični faktora za nastanak nealkoholne masne jetre:

* debljina - procjenjuje se da između 30 i 90 posto osoba s debljinom i pretilih ima masnu jetru

* pretjerani udio masnog tkiva u području trbuha

* inzulinska rezistencija - kod osoba s dijabetesom tipa 2 i metaboličkim sindromom povećava se skladištenje masti u jetri

* pretjerani unos jednostavnih ugljikohidrata i zaslađenih napitaka (prerađena hrana, dodani šećeri) - prženi krumpirići, krafne i čips izvor su užeglih masti (lipidnih peroksida) koji oštećuju membrane stanica jetre.

* narušena ravnoteža crijevne mikrobiote - danas znamo da dobre bakterije (probiotici) imaju važnu metaboličku ulogu (sudjeluju u regulaciji metabolizma ugljikohidrata, aminokiselina, lipida, fermentaciji neprobavljenih sastojaka hrane, iskorištavanju i regulaciji pohrane energije, biosintezi vitamina, konverziji prolijekova u aktivnu formu...)

I neki drugi faktori mogu uzrokovati nealkoholnu bolest masne jetre. Iako rjeđi ne treba ih zanemariti:

* trudnoća

* naglo mršavljenje

* hepatitis C i druge virusne infekcije

* nuspojave nekih lijekova

* izloženost toksinima (insekticidi, pesticidi, duhanski dim)

* određeni geni i nasljedne bolesti (cistična fibroza, Wilsonova bolest)


Simptomi masne jetre

Masna jetra dugo se smatrala benignim stanjem iz kojeg se neće razviti nikakva bolest, međutim nova saznanja pokazuju da masna jetra može dovesti do ciroze. Stoga je važno znati uzroke i na vrijeme spriječiti da masna jetra našteti zdravlju.

Masna jetra je povećana jetra, ali to se rijetko može osjetiti. Jetra je, naime, tihi organ, koji se rijetko buni. Neki osjete bol pod desnim rebrenim lukom zbog povećanja jetre pa je to signal da treba otići na ultrazvuk. Na masnu jetru ukazuju i povišene vrijednosti jetrenih testova u laboratorijskom nalazu krvi. Nerijetko je ALT povišen 3-4 puta od referentne vrijednosti, a AST je kod nealkoholne masne jetre uvijek niži od ALT-a. Ponekad su povišeni i GGT i ALP. Trajno povišenje transaminaza (ALT, AST) zahtijeva biopsiju jetre.

Nema farmakološkog lijeka za masnu jetru, ali ona se ipak može liječiti. Iako još nije u potpunosti razjašnjen mehanizam djelovanja, jetra je jedini unutarnji organ koji se može obnoviti, čak i kada je značajno uništena.



Prvi korak - mijenjajte prehranu

Mediteranska prehrana vrlo učinkovito snižava trigliceride u krvi, smanjuje tjelesnu masu i pomaže u uspostavi crijevne ravnoteže. Iako se čini da treba samo smanjiti unos masti da se jetra oporavi, to nije sasvim točno. Itekako su poželjne zdrave masnoće poput maslinovog ulja, a jetri više šteti fruktoza, jer dovodi do naslaga masti i upala, pa je i u jedenju voća i ispijanju voćnih sokova umjerenost dobar put. Prestanak konzumiranja alkohola, zaslađenih napitaka i zasićenih masnoća podrazumijevaju se. Prehrana sa smanjenom količinom ugljikohidrata pomoći će u brzom snižavanju razina šećera u krvi, a redovito kretanje i fizička aktivnost trebaju postati navika koja će dugoročno čuvati cjelokupno zdravlje.


Dijeta za bolest masne jetre

Ako imate masnu jetru prilagodite prehranu kako biste pomogli da se jetra obnovi i smanjili rizik od komplikacija. Smanjite kalorije iz prehrane kako biste smršavjeli i rasteretili jetru. Koliko god je to moguće izbjegavajte prekomjernu potrošnju lijekova.

• Prehranu temeljite na namirnicama biljnog porijekla (zelenom povrću, mahunarkama i cjelovitim žitaricama).

• Ograničite konzumaciju rafiniranih ugljikohidrata (slatkiši, bijela riža, bijeli kruh).

• Ograničite potrošnju zasićenih masti, koje se nalaze u crvenom mesu i mnogim drugim životinjskim proizvodima.

• Izbjegavajte trans masti koje su prisutne u mnogim prerađenim snack namirnicama.

• Izbjegavajte alkohol.

Linker
05. ožujak 2024 19:21