Ne zanemarujte simptome, preopasno je.
 Foto: iStock
Zdravlje

Imate li ATRIJSKU FIBRILACIJU, a da to i ne znate?

Riječ je o najopasnijoj srčanoj aritmiji koja čak pet puta povećava rizik za srčani udar! Smatra se novom milenijskom epidemijom od koje u Europi boluje više od 11 milijuna ljudi.

Osjećate li nedostatak zraka, bol u prsnom košu, srce vam ubrzano lupa, iznenada ste jako umorni, malaksali, mutno vam je u glavi i imate napadaj tjeskobe?

Velika je vjerojatnost da imate srčanu aritmiju. Srce tada kuca 100 do 175 u minuti, a normalno je 60 do 100.

Rizična skupina su straiji od 40

Ne zanemarujte ove simptome jer oni mogu ukazivati na atrijsku fibrilaciju, najopasniju srčanu aritmiju koja čak pet puta povećava rizik za srčani udar. Često je vezana uz dob i uglavnom pogađa osobe od 40 godina i starije te je češća kod muškaraca.

Tijekom života razvit će se kod svake četvrte osobe starije od 40 godina. Smatra se novom milenijskom epidemijom od koje u Europi boluje više od 11 milijuna ljudi.

U Hrvatskoj od nje boluje 40.000 ljudi.

- Ne postoje lijekovi za liječenje srčanih aritmija i metoda koja danas donosi velik uspjeh i malen rizik je ablacija. Iako invazivna, ona je istodobno vrlo jednostavna i sigurna. Nakon ablacije oboljeli je izliječen te nema potrebe za dodatnim terapijama. Izvodi se u sedam bolnica u Hrvatskoj - kaže doc. dr. sc. Šime Manola, kardiolog u KBC-u Sestre milosrdnice i predsjednik radne skupine za aritmije i elektrostimulaciju srca Hrvatskog kardiološkog društva.

Više o aritmijama i drugim bolestima srca možete pročitati ovdje.

Postupak se čeka tri mjeseca

Kod mladih i zdravih ljudi aritmije su rijetko životno ugrožavajuće, ali uvelike smanjuju kvalitetu života. Takve se aritmije liječe ablacijom sa 95-postotnim uspjehom. Za Hrvatsku je pohvalna činjenica da se na postupak ablacije čeka do tri mjeseca, dok se u drugim zemljama čeka više od godinu dana.

Kad je riječ o aritmijama koje se javljaju u starijoj dobi, 10 posto stanovništva ima fibrilaciju atrija, čija je česta komplikacija moždani udar. Ablacija i kod njih sprečava fatalni ishod i znatno poboljšava kvalitetu života.

Linker
13. travanj 2024 12:17