FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Imam problema sa srcem. Smijem li jesti špek i mast?

Nezdrava može biti samo njegova količina. Okvirna dnevna neškodljiva količina za konzumaciju je 30 grama ili jedna šnita slanine

Smijem li barem umjereno jesti svinjsku mast i slaninu (špek, panceta) ako imam bolesno srce?

Boris O., Osijek

Odgovara prof. dr. Nenad Lakušić, internist-kardiolog:

image
FOTOGRAFIJE: DRAGAN MATIC/CROPIX CROPIX

"Svinjska mast je masnoća dobivena topljenjem svježeg, čistog masnog tkiva zdravih svinja. Najbolja mast je ona koja je minimalno obrađena, iz područja svinjskog trbuha ili leđa. Ima jednaku kalorijsku vrijednost kao maslinovo ulje. Svinjska mast sadrži zasićene masnoće i kolesterol, ali ne sadrži vrlo opasne transmasne kiseline pa se danas više ne smatra opasnom za zdravlje, naravno ako se konzumira u umjerenim količinama. Svinjska mast ima oko 40 posto zasićenih masti, a ostalo su mononezasićene ili polinezasićene masti, a poznato je da nezasićene masne kiseline djeluju povoljno na organizam, smanjuju razinu kolesterola u krvi i rizik za srčanožilne komplikacije. Špek se većinom ne konzumira svaki dan, tako da ga samo uvjetno smatramo nezdravim, odnosno nezdrava može biti samo njegova količina. Okvirna dnevna neškodljiva količina za konzumaciju je 30 grama ili jedna šnita slanine."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
19. travanj 2024 09:37