SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Imam policistične jajnike, kako planirati trudnoću?

Ultrazvučnom procjenom dinamike u prvoj fazi ciklusa može se pratiti rast jajne stanice (folikula) i adekvatni endometrijski odgovor (sluznice) te predvidjeti vrijeme ovulacije s ciljem planiranja odnosa

Imam 24 godine i neredovite menstruacije, svakih 35 do 50 dana. Na pregledu su mi utvrdili da imam policistične jajnike. Razmišljam o trudnoći. Što sve trebam poduzeti?

Ivančica D., Osijek

Odgovara prim. dr. sc. Ulla Marton, ginekolog:

image
SRECKO NIKETIC CROPIX

"Kod postavljanja ultrazvučne sumnje na policistični izgled jajnika uz neregularnost menstrualnog ciklusa uvijek je važna cjelovita laboratorijska obrada, odnosno određivanje razine hormona iz periferne krvi između 2. i 5. dana ciklusa: FSH, LH, androstendiona, prolaktina, TSH, T3 i T4. Ultrazvučnom procjenom dinamike u prvoj fazi ciklusa može se pratiti rast jajne stanice (folikula) i adekvatni endometrijski odgovor (sluznice) te predvidjeti vrijeme ovulacije s ciljem planiranja odnosa. Nužna je i obrada partnera radi ocjene spermiograma kako bi se što bolje procijenila mogućnost prirodnog zanošenja."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
25. travanj 2024 15:39