FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Imam 25 godina i problem s tlakom, najčešće je 140/80. Trebam li zbog toga liječniku?

Tim više što imate samo 25 godina nužno je da se što prije javite liječniku, da se po mogućnosti otkrije uzrok i započne s liječenjem

U posljednjih nekoliko godina imam problem s tlakom, koji mi varira između 135/75 do 150/85. Najčešće je 140/80, u 90 posto slučajeva. Trebam li se zbog ovakvog tlaka javiti liječniku iako imam samo 25 godina?

Luka Z., Pula

Odgovara mr. dr. Ante Petrušić, internist, kardiolog, dijabetolog i endokrinolog:

image
FOTOGRAFIJE: ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX CROPIX

"Vaš krvni tlak nije dobro reguliran. Vrijednosti krvnog tlaka koje vi dosežete ne zadovoljavaju kriterije dobre regulacije, tim prije što imate samo 25 godina. Stoga je nužno da se što prije javite liječniku, da se po mogućnosti otkrije uzrok i započne s liječenjem. Liječenje ne mora nužno biti medikamentozno, da ne pomislite kako ste premladi da biste ostatak života uzimali tablete. Možda su vam dovoljne i higijensko-dijetetske mjere, no o tome će odlučiti liječnik nakon pregleda i obrade, pa možda i nakon kontinuiranog 24-satnog mjerenja krvnog tlaka. U svakom slučaju, krvni tlak se mora dobro regulirati kako vam ne bi napravio brojne komplikacije koje bi vam mogle narušiti kvalitetu života ili ga čak skratiti."

Linker
17. travanj 2024 15:23