FOTOGRAFIJE: MIXETTO GETTY IMAGES
Dežurna ordinacija

Ima li naš 9-godišnji sin ADHD?

Neuropedijatar će najprije razgovarati s vama, roditeljima, o mogućim komplikacijama u trudnoći i porodu, o dosadašnjim bolestima djeteta i obiteljskim bolestima. Nakon toga će učiniti neurološki pregled

Naš 9-godišnji sin završava 3. razred, učiteljica je rekla da mu potražimo adekvatniju školu jer je jako lošeg ponašanja, upada u riječ i njoj i drugima, nema prijatelja u razredu. Zaprepastili smo se jer smo očekivali odličan uspjeh. Od vrtićke dobi je jako nemiran i nestašan, zbog toga je poslan psihologu, koji je rekao da je sin visokointeligentan, ali da sumnja na ADHD. Očekivali smo da će ga ponovno uputiti psihologu, ali upućen je neuropedijatru. Ne znamo zbog čega.

Sanja i Mladen H., Vinkovci

Odgovara prim. dr. sc. Ljiljana Popović Miočinović, neuropedijatar:

"Poremećaji u ponašanju školaraca ponekad mogu biti povezani s tzv. minimalnim neuromotornim odstupanjima. To je područje kojim se bavi neuropedijatar, koji će najprije razgovarati s vama, roditeljima, o mogućim komplikacijama u trudnoći i porodu, o dosadašnjim bolestima djeteta i obiteljskim bolestima. Nakon toga će učiniti neurološki pregled, u kojem će nastojati otkriti sitne znakove eventualnog odstupanja, npr. blage promjene tonusa mišića, koordinacije i ravnoteže, finih pokreta, sitnih nevoljnih pokreta i drugo. Temeljem dobivenih podataka neuropedijatar može zatražiti dodatne pretrage, npr. EEG snimanje (u spavanju), slikovne pretrage mozga ili nešto drugo. Kad se postavi dijagnoza, bit će potreban odgovarajući tretman djeteta i psihološka pomoć."

Linker
24. travanj 2024 16:21