Kako prepoznati visoki krvni tlak?

 SHUTTERSTOCK
Važno

Ignoriranje visokog krvnog tlaka može dovesti i do fatalnih posljedica. Prepoznajte ove rane simptome

Hipertenzija se definira kao krvni tlak iznad 130/80 mm Hg, ali i neki simptomi ga mogu otkriti

Visoki krvni tlak ili hipertenzija je stanje koje ima gotovo trećina odrasle populacije, prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Poznat je kao tihi ubojica jer često uopće nema znakove. Iako je ovo uobičajeno stanje, vodeći je uzrok smrti koji se može spriječiti. Odabirom zdravog načina života, kao što su nepušenje, uravnotežena prehrana, kvalitetan san, fizička aktivnost, možete značajno smanjiti rizik.

Ignoriranje ovog problema može dovesti do ozbiljnih pa čak i fatalnih posljedica.

- Ako se ne liječi, može uzrokovati srčani udar, kongestivno zatajenje srca, moždani udar, bolest bubrega, gubitak vida i seksualnu disfunkciju - rekao je dr. med. Eric Stahl, neinvazivni kardiolog u Sveučilišnoj bolnici Staten Island, za Eat This, Not That!.

Stoga se preporučuje redovito ga pratiti. Iako hipertenzija obično ne daje znakove upozorenja, postoji nekoliko simptoma na koje trebate obratiti pozornost.


Što trebate znati o hipertenziji?

Visoki krvni tlak definira se kad je on iznad 130/80 mm Hg, objašnjava dr. Stahl.

- Postoji mit da hipertenzija može uzrokovati prepoznatljive simtpome, uključujući znojenje, tjeskobu, glavobolje ili crvenilo. Neki ljudi navode da mogu čuti puls u ušima ili im je otežano spavanje. Trenutačni dokazi pokazuju da proizvodi vrlo malo vidljivih simptoma osim tijekom hipertenzivne krize kada krvni tlak iznosi 180/120 mm Hg ili više - kaže Sean Marchese, registrirani medicinski tehničar u The Mesothelioma Center.

On dodaje da ako ste svjesni da je krvni tlak iznad normalnog raspona i osjećate bilo što nenormalno, poput glavobolje ili krvarenja iz nosa, dulje od nekoliko minuta, nazovite hitnu pomoć što je prije moguće. Američka udruga za srce preporučuje da nikad ne pokušavate sami dijagnosticirati hipertenziju. Umjesto toga razgovarajte s liječnikom koji vam može pomoći.


Koji su rizici?

Naravno, svaka osoba treba pregled krvnog tlaka s vremena na vrijeme.

- Međutim, osobe s dijabetesom, pretilošću, kroničnom bolesti bubrega, lošom prehranom, sjedilačkim načinom života, pušači, oni koji konzumiraju puno alkohola i hipertenzijom u obitelji trebali bi češće provjeravati zbog povećanog rizika - rekao je dr. Stahl.

- Oni koji su imali infarkt miokarda, kongestivno zatajenje srca, kroničnu bubrežnu bolest ili moždani udar trebali bi pratiti krvni tlak. Ovi problemi rezultat su nekontrolirane hipertenzije i nažalost mogu biti prvi signal da je ona prisutna - ističe dr. Stahl.


Pazite na različite simptome

Već smo naveli da osobe s ovim problemom ne moraju osjećati nikakve simptome, no poneki se mogu pojaviti.

- Glavobolja, zamagljen vid, bol u prsima, otežano disanje, krvave mrlje u oči i crvenilo lica mogući su znakovi i zbog njih biste trebali zahtijevati mjerenje i medicinsku skrb - kaže dr. Stahl.

Evo na koje još simptome trebate obratiti pažnju:

Crvene oči

- Subkonjunktivalno krvarenje je medicinski izraz za puknute krvne žile u oku, koje mogu uzrokovati krvave mrlje i opće crvenilo. Ovaj znak obično je češći kod osoba s dijabetesom ili poremećajima cirkulacije, ali i u nekim slučajevima hipertenzije. Tijekom vremena, ako se ovo stanje ne liječi može oštetiti vidni živac uzrokujući trajno oštećenje vida - istaknuo je Marchese.

Vrtoglavica

Problemi s tlakom sami po sebi ne uzrokuj vrtoglavicu, ali mogu je uzrokovati određeni lijekovi za hipertenziju ili problemi s lošom cirkulacijom.

- S vremenom, ovo stanje može oslabiti krvne žile i smanjiti dotok krvi u mozak i druga vitalna tkiva. Kada vaš mozak prima manje kisika, možete osjećati umor, vrtoglavicu ili zbunjenost. Vrtoglavica je također znak moždanog udara uzrokovanog krvnim ugruškom u mozgu, smrtonosnog stanja uzrokovanog neliječenom hipertenzijom - objašnjava Marchese.

Lupanje srca

S vremena na vrijeme svima se događa lupanje srca, uzrok može biti anksioznost, previše kofeina, ali i tlak.

- Lupanje srca može se činiti kao da vam srce "preskače" ili ga osjećate "u grlu". Ovaj simptom je povezan s hipertenzivnom krizom i može ukazivati ​​na nadolazeći srčani udar. Isto tako, može dovesti do krvnih ugrušaka i moždanog udara jer srce ne može učinkovito pumpati krv tijekom hipertenzivne krize. Odmah potražite liječničku pomoć ako osjetite neobjašnjivo lupanje srca ili abnormalnu bol u prsima - kaže Marchese.

Kratkoća daha

Ovaj simptom mogu uzrokovati i druga stanja, poput astme i anksioznosti, stoga je važno posjetiti liječnika.

- Kako krvni tlak raste u vitalnim arterijama, to može smanjiti učinkovitost prijenosa kisika jer se srce bori da progura krv kroz pluća. Visoki krvni tlak u žilama koje povezuju srce i pluća poznat je kao plućna hipertenzija, što može uzrokovati kratak dah. Plućna hipertenzija kritičan je problem i također može uzrokovati umor, ošamućenost, bol u prsima, kašalj i edem - objašnjava Marchese.

Mučnina i povraćanje

Ovo je simptom mnogih infekcija i problema, ali može ukazati i na probleme s tlakom.

- Osobe koje uzimaju lijekove za hipertenziju mogu osjetiti mučninu nakon što propuste uzimanje propisane doze, ali to ne mora nužno značiti da je krvni tlak visok. Ako možete, izmjerite krvni tlak tijekom ili kratko nakon epizode mučnine i povraćanja. Simptomi mogu ukazivati na hitnu hipertenziju ako je vaš krvni tlak iznad normalnog raspona i ostaje takav nekoliko minuta. U tom slučaju trebate što prije potražiti liječničku pomoć - zaključio je Marchese.

Linker
19. travanj 2024 00:31