Med je od velike pomoći kod mnogih zdravstvenih tegoba, no ima i svojih loših strana.
 Foto: iStock
Ima i loše strane

Iako se smatra lijekom, ni s medom ne treba pretjerivati, evo zašto

Med je izniman proizvod prirode, služi kao pomoć u liječenju brojnih zdravstvenih tegoba, ali treba paziti na njegovo porijeklo, nabavljati ga od provjerenih proizvođača i konzumirati s mjerom.

ZA

Med je izniman proizvod prirode. Poznat je ne samo kao pomoć kod širokog spektra tegoba nego i kao ukusan dodatak u pripremi raznih obroka, sastavni je dio biljne kozmetike i mnogih kozmetičkih proizvoda. Snažan je koncentrat energije. Osamdeset posto njegove ukupne težine čini mješavina fruktoze i nešto manje glukoze. Prva se sporije probavlja i zahvaljujući njoj osjećaj sitosti dulje traje, a glukoza je izvor brzo iskoristive energije. Fruktoza je ujedno potrebna jetri za preradu i izlučivanje štetnih tvari, zbog čega se i smatra da je med dobar za čišćenje organizma.

Skida godine s lica

S obzirom na to da ima vrlo jaku sposobnost da na sebe veže vodu, učinkovito vlaži sluznice te ima umirujuće djelovanje. Med sadrži i priličnu količinu minerala, posebno kalija, koji zajedno s natrijem sudjeluje u održavanju optimalne ravnoteže vode u tijelu, a time utječe i na vrijednosti krvnog tlaka. Sadrži nekoliko vitamina i polifenole, tvari antioksidativnog djelovanja koje neutraliziraju slobodne radikale i usporavaju starenje.

Za još potpuniji učinak meda pobrinule su se pčele, koje prilikom prerade cvjetnog nektara u med dodaju i neke tvari antibakterijskog djelovanje te enzime koji pridonose reakcijama i procesima u organizmu.

Liječenje medom naziva se apiterapija, a popis njegovih ljekovitih djelovanja dugačak je. Najpoznatije ljekovito svojstvo meda je olakšavanje simptoma gripe i prehlade, odnosno bolesti respiratornog sustava kao što su bronhitis, upala grla i sinusa. Izvrstan je za rane jer djeluje kao antiseptik, smanjuje bol, a također izvlači otrove od ugriza ili uboda. Ako na opeklinu odmah nanesete čisti med, spriječit ćete stvaranje mjehura i omogućiti cijeljenje kože bez ožiljka. Kod kožnih problema kao što su ispucana koža, osipi, svrbež te razne kožne nečistoće pomažu oblozi od meda.

Med je od velike pomoći i kod raznih probavnih tegoba, zatvora, gastritisa te čira na želucu, a stavljanje obloga od meda preporučuje se i kod svih vrsta upala. Med također može pomoći u podizanju razine željeza i snižavanju razine masnoća u krvi te u čišćenju cijelog organizma.

Koji odabrati?

Međutim, nije svaki med dobar za sva stanja, različite vrste često ciljano djeluju na pojedine tegobe. Tako, primjerice, kaduljin i lipov med olakšavaju tegobe dišnih organa i prehladu, med od lavande koristi se protiv nadutosti i grčeva, regulira rad srca, pomaže kod čira na želucu, pospješuje mokrenje, a djeluje i protiv napetosti ili migrena. Tamni med kestena potiče cirkulaciju, regulira rad želuca, crijeva te jetre i žuči, preporučuje se kod anemije, uklanja umor i jača mišiće kao i imunitet organizma. Bagremov med koristi se kod problema krvožilnog sustava, kod zatvora, a kako djeluje umirujuće, pomaže i kod nesanice, nervoze i napetosti. Livadni (cvjetni) med preporučuje se osobito kod alergija i za jačanje imuniteta.

Također, ono što nam med daje, kad je riječ o zdravlju i ljepoti kože, daleko nadmašuje učinak bilo kojeg kozmetičkog proizvoda, ma kako oni bili skupi i razvikani, jer pun je fitonutrijenata, antioksidansa i enzima. Više o tome pročitajte ovdje.

Foto: Calum Lewis/Unsplash
Posebno oprezni budite prilikom uvođenja meda u prehranu male djece.

PROTIV

Koliko god bio zdrav i koristi se kao prirodno sredstvo i pomoć u liječenju mnogih bolesti, s medom treba biti na oprezu jer je visokoalergena namirnica, a to znači da pojedine osobe, posebno one koje su alergične ili osjetljive na pelud, mogu razviti neželjene reakcije.

Alergijske reakcije najčešće se manifestiraju želučanim tegobama, javljaju se nadutost, proljev, povraćanje, curenje iz nosa i kihanje. Mnogo je ozbiljnije ako se pojave neugodni bolovi u grudima, teškoće s disanjem i u tim slučajevima odmah treba potražiti hitnu pomoć liječnika.

Med se nikako ne smije davati djeci mlađoj od godinu dana, a kada se i počne uvoditi u prehranu, treba to činiti vrlo umjereno, s razmacima i u malim količinama pomiješan s vodom ili čajem.

Može izazvati botulizam

Med je za nježan djetetov organizam vrlo teška namirnica koja može izazvati grčeve, no mnogo je opasnije što, osobito ako se kupuje od neprovjerenog proizvođača, može sadržavati neželjene spore bakterije Clostridium botulinum, koja kod male djece može uzrokovati botulizam. Riječ je o bakteriji koja nije toliko škodljiva za stariju djecu i odrasle osobe jer je tijelo i probavni sustav mogu izbaciti, no mali dječji organizam nije se u stanju obraniti pa će prouzročiti slabost mišića ili paralizu te treba hitno potražiti liječničku pomoć.

Jedan od prvih simptoma koji ukazuju na to da se treba posumnjati na bolest je višednevni zatvor. Ako beba nije imala stolicu dva do tri dana, odmah treba potražiti pomoć.

Kod kupnje provjerite porijeklo meda i, po mogućnosti, dajte prednost domaćim proizvodima. Osim toga, poželjno je da je na ambalaži naveden datum proizvodnje jer svježiji med ima manje promijenjena hranjiva svojstva nego onaj starijeg datuma proizvodnje. I još jedan savjet: izbjegavajte med koji na površini, iznad kristaliziranog dijela, ima tanak tekući sloj jer to je znak da je med star. Ako pak postoji sloj pjene, to znači da je fermentirao. S obzirom na sastav med je mnogo vredniji zaslađivač od bijelog šećera, a ima i manju kalorijsku vrijednost: dok 100 g šećera ima 392 kalorije, u istoj količini meda samo su 304 kalorije. Stoga je, ako želite paziti na vitku liniju, najbolje da jela i napitke sladite medom.

I med deblja

Međutim, mnogi težeći zdravom stilu života pretjeraju, a treba znati da prekomjerno konzumiranje meda deblja i može dovesti i do brojnih problema povezanih s prekomjernim kilogramima. Prilikom izbora meda imajte na umu da su njegovi najdragocjeniji sastojci - polifenoli i enzimi - ujedno najosjetljiviji pa stoga uvijek nastojte odabrati što svježiji med. Ako niste sigurni je li bolji izbor tekući ili kristalizirani med, pomoći će vam informacija da se sve vrste meda (osim onoga od kestena i akacije) s vremenom prirodno kristaliziraju: drugim riječima, ako je med tekući, to znači da je omekšan nekim industrijskim termičkim postupkom koji je ujedno osiromašio njegovu hranjivu vrijednost.

Naučite kako prepoznati pravi med i kako ga testirati.

Linker
12. ožujak 2024 23:02