SHUTTERSTOCK
bez tabua

Iako muči veliki broj ljudi, o ovome nitko ne priča na kavi. Nemojte patiti - rješenje postoji

Neugodne simptome ovih problema možete riješiti u udobnosti svoga doma

Rijetko kad je to tema razgovora, ali to ne znači da problem ne postoji. Gotovo svaka osoba će u nekom trenutku svoga života iskusiti svrbež ili bol u analnom području. Mnogima je neugodno o tome razgovarati, ali to je čest simptom različitih medicinskih stanja. Ta stanja mogu biti bezopasna, ali neka mogu upućivati na ozbiljne bolesti. U svakom slučaju, važno je posjetiti liječnika kako bi se ustanovilo stvarno stanje. Neki od razloga pojave analne ili rektalne boli, koje još nazivamo i proktalgijama, uključuju:

  • hemoroide
  • anorektalne fistule
  • perianalni apsces
  • genitalne bradavice
  • traume u području rektuma
  • sindrom iritabilnog crijeva kojeg karakterizira zatvor ili proljev
  • gliste
  • rektalni ulkus (čir)
  • prolaps rektuma
  • kirurški zahvat ili terapiju zračenjem
  • Crohnova bolest
  • ulcerozni kolitis
  • Levatorov sindrom
  • rak anusa ili debelog crijeva


Hemoroidi - najpoznatiji uzročnici analne boli

Među najučestalijim uzročnicima analne boli su hemoroidi. Ove proširene krvne žile u području anusa karakterizira bol i svrbež u analnom području, krvarenje tijekom pražnjenja crijeva ili, kod nekih, osjetljive kvržice oko anusa. Hemoroidi mogu biti unutarnji i vanjski. Unutarnji se formiraju unutar rektuma, dok su vanjski smješteni oko analnog otvora. Procjenjuje se da gotovo tri od četiri odrasle osobe povremeno imaju hemoroide, ali nemaju svi jednako izražene tegobe. Njihova se pojavnost povećava starenjem, zbog slabljenja potpornih mišićnih struktura i smanjivanja kolagena. Smatra se da hemoroide ima svaka druga osoba starija od 50 godina. Hemoroidi su češći kod žena, a oko 40 posto žena prvi će put doživjeti hemoroide tijekom trudnoće ili nakon poroda. Tvrda stolica, zatvor i nepravilna prehrana (kava, gazirani napitci, alkoholna pića, začinjena hrana, čokolada, rajčica, prerađena i brza hrana) također utječu na nastanak hemoroida te mogu izazvati osjećaj boli i peckanje u anusu.

Dostupne su razne i učinkovite metode za liječenje hemoroida. Promjenom životnih navika, mnogi osjete olakšanje. Kako starimo, manje se krećemo, a metabolizam se usporava što povećava učestalost konstipacije. Sve to pogoduje nastanku hemoroida i pojavi neugodnih simptoma.


Kako olakšati simptome hemoroida

* Uravnotežite unos vlakana

U odgovarajućoj količini vlakna pridonose povećanju mase stolice, stabiliziraju vodu i povećavaju brzinu prolaska kroz crijeva te sprečavaju zatvor. U malim količinama mogu ublažiti proljev, apsorbirati vodu i učiniti stolicu kompaktnijom. Hrana s visokim udjelom vlakana uključuje povrće (brokulu, špinat, artičoke, prokulicu, grašak, ciklu), voće (kruška, jabuka, banana), mahunarke (leća, grah), integralne žitarice (smeđa riža, kvinoja). Njihov unos treba biti umjeren jer u suprotnom mogu izazvati kontraefekt, napuhnutost i bolove u trbuhu.

* Pijte puno vode

Dovoljna količina vode (najčešće je to osam čaša u danu) pomaže u hidrataciji organizma i njegovom optimalnom radu, a istovremeno omekšava stolicu i olakšava prolazak kroz analno područje. Nastojte polako, ali učestalo, tijekom dana piti dovoljno vode. Kavu i čajeve koji sadrže tein smanjite ili izbjegavajte jer mogu pojačati dehidraciju. Umjesto njih, radije odaberite čaj od kamilice, mente ili komorača.

* Nemojte predugo sjediti

Dugo sjedenje povećava pritisak na vene u anusu. Pokušajte se više kretati, čak i ako je to samo kratka šetnja. Vježbanje također može pomoći u sprječavanju zatvora.

* Topli i hladni oblozi

Određena istraživanja pokazala su da ljudima koji pate od hemoroida pomaže držanje hladnih obloga na analnom području u trajanju od 20 do 30 minuta dnevno. Zamotajte led u pamučnu krpu i stavite na kožu. Nekima pomažu i tople kupke. Napunite kadu toplom (ne vrućom) vodom. Namočite se oko 15 minuta, nekoliko puta dnevno. To će pomoći pri smanjenju hemoroida. U kupku možete dodati i hamamelis (Hamamelis virginiana), poznat i kao vještičja lijeska. Ekstrakt lista hamamelisa ima dugu narodnu tradiciju u liječenju hemoragije (krvarenja), upale i hemoroida. Istraživanja su pokazala da kupke s hamamelisom pomažu pri ublažavanju simptoma postporođajnih hemoroida. Nekoliko kapi eteričnog ulja čajevca dodanog u vodu također pomaže u smanjenju otoka i svrbeža analnog područja.

image
PROMO

Imamo rješenje

Na hrvatskom tržištu je sada dostupno novo, dokazano učinkovito rješenje za očuvanje rektalnog ekosistema i hemoroidalnih problema pod nazivom PROCTOSAL, u obliku rektalne kreme i rektalne mikroklizme. Oba su proizvoda posebno formulirana za rektalni ekosistem, na bazi natrijevog hijaluron butirata i dimetikona u obliku patentirane molekule Ithabut®. Ithabutova hijaluronska kiselina vlaži rektalnu sluznicu, a hvaljena butiratna kiselina pomaže u njenom obnavljanju, zacjeljivanju fisura, krvarenja te joj vraća funkciju i cjelovitost. Dimetikon, kao dodatna tvar, stvara mukoadhezivni gel te djeluje kao barijera na sluznici štiteći tkivo rektuma od daljnjih oštećenja, primjerice, tijekom pražnjenja crijeva.

Formulacija PROCTOSALA jedinstvena je na hrvatskom tržištu. Pomaže u liječenju hemoroidalnih stanja te u procesima ponovne epitelizacije i normalizacije analne sluznice. Drugim riječima, potiče cijeljenje tkiva te istovremeno umanjuje nastanak novih oštećenja tijekom pražnjenja. PROCTOSAL rektalna krema i mikroklizma dostupne su u svim ljekarnama i online.


Kada trebate potražiti pomoć liječnika

Ako prilikom pražnjenja crijeva imate krvarenje ili se hemoroide ne poboljšavaju nakon tjedan dana kućne njege, razgovarajte sa svojim liječnikom.

Ne pretpostavljajte da je rektalno krvarenje posljedica hemoroida, pogotovo ako imate promjene u navikama crijeva ili promjene u boji ili konzistenciji stolice. Rektalno krvarenje može se pojaviti kod drugih bolesti, uključujući rak debelog crijeva i rak anusa. Ako imate velike količine rektalnog krvarenja, vrtoglavice ili nesvjestice, potražite hitnu medicinsku pomoć!


Brinite o svom rektalnom ekosistemu!





Izvori:

Linker
11. travanj 2024 15:03