SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

I za iskrivljeni penis postoji rješenje! Evo što preporučuje naš urolog

Češće se radi o bolesti koja se javlja kasnije tijekom života, a uzrok su tvrdi fibrozni depoziti u stijenci ovojnice penisa


Spolovilo mi se povija u erekciji i osjećam nešto zadebljano s gornje strane penisa. To zadebljanje me ne boli, ali me brine da ne dođe do otežanog mokrenja i većeg deformiteta. To je počelo prije dvije godine. Te promjene moj liječnik pripisuje mojim godinama. Imam 73 godine.

Boris B., Zagreb


Odgovara prim.dr. Dalibor Čičin-Šain, urolog

Iskrivljenje penisa može biti prirođeno. Češće se radi o bolesti koja se javlja kasnije tijekom života, a uzrok su tvrdi fibrozni depoziti u stijenci ovojnice penisa. Pri tome je njegova rastezljivost smanjena i pri erekciji dolazi do deformacije u stranu na kojoj je depozit. U manjem broju slučajeva depoziti zahvaćaju unutrašnjost penisa (tzv. kavernozna tijela), što ima za posljedicu njegovu slabiju prokrvljenost. Zbog toga neki bolesnici navode slabiju erekciju ili nedovoljnu ukrućenost penisa ispod mjesta na kojem se nalazi promjena. Etiologija ove bolesti nije jasna, a u oboljelih se mogu naći brojni predisponirajući faktori, npr. alkoholizam i dijabetes.

Kod određenog broja bolesnika istodobno nalazimo i skraćivanje tetive na dlanu šake, što dovodi do nemogućnosti potpunog izravnavanja prsta (najčešće četvrti prst - tzv. Dipitrenova kontraktura. Medikamentozna terapija nije jednostavna, a ni previše uspješna. Lista lijekova koji su bili u upotrebi ili se još koriste je duga, a svima je zajednička dugotrajnost liječenja. U novije vrijeme bolji uspjeh i nestanak depozita postiže se višemjesečnim aplikacijama Verapamila ili Tamoxifenom. U slučajevima u kojima je deformacija jaka pa je spolni odnos otežan ili nemoguć, a terapija nije dovela do željenog učinka, potrebno je učiniti korektivni kirurški zahvat.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
14. travanj 2024 17:23