Znate li koji su važni razlozi zašto trebate nastaviti sa seksom i u menopauzi?
 FOTOGRAFIJE: KUPICOO GETTY IMAGES
Nisu samo valunzi i promjene raspoloženja

I vagina se mijenja tijekom menopauze - što možete očekivati i kako si pomoći

Smanjenje estrogena tijekom menopauze, naime, ima veliki utjecaj na fizičke promjene i u drugim dijelovima tijela, posebno u vaginalnom području

Na spomen menopauze većini su žena prva asocijacija valunzi i promjene raspoloženja. Ali jeste li ikada razmišljali o tome kako promjena razine hormona utječe na vašu vaginu? Smanjenje estrogena tijekom menopauze, naime, ima veliki utjecaj na fizičke promjene i u drugim dijelovima tijela, posebno u vaginalnom području. One se mogu dogoditi u svim fazama menopauze: perimenopauzi, menopauzi i postmenopauzi - od suhoće do promjena u veličini i obliku vagine - i mogu biti značajne, ali se smatraju normalnim. Evo kako se vaša vagina transformira tijekom menopauze.


1. Postaje suha i potencijalno svrbi

Estrogen pomaže u podmazivanje vaginalnih zidova, a njegovim smanjivanjem područje vagine postaje suho. Poznato kao vaginalna atrofija, ovo stanjivanje i sušenje vaginalnih zidova može dovesti do drugih simptoma, uključujući svrbež i peckanje. Razgovarajte sa svojim ginekologom o mogućim tretmanima poput vaginalnih hidratantnih krema.


2. Vjerojatnije je da će krvariti tijekom seksa

Budući da tijekom menopauze koža u vaginalnom području postaje tanja i krhkija, može doći do kidanja i krvarenja tijekom seksa. Međutim, češći odnos i masturbacija (s vaginalnom penetracijom) pomoći će da vagina bude manje sklona kidanju jer povećava protok krvi i vlagu u tom području. To je još jedan razlog da održite seksualni život u menopauzi.


3. Može se smanjiti

Vagina se sastoji od mišićnog tkiva, a kao i svaki drugi mišić, ako se ne koristi često, može se smanjiti i izgubiti tonus. Nedostatak seksa itekako može promijeniti oblik vagine. Najbolji način da se to spriječi je da se nastavite seksati ili masturbirati (s vaginalnom penetracijom) tijekom menopauze. Ako je bolno, pokušajte koristiti vaginalnu hidratantnu kremu ili gel na bazi vode, a ako to ne pomaže, obratite se liječniku.


4. Sklonija je infekcijama

Niže razine estrogena ne samo da uzrokuju stanjivanje i sušenje vaginalnih stijenki - također mogu uzrokovati gubljenje volumena sluznice mokraćnog sustava, a to može rezultirati češćim infekcijama vaginalnog i mokraćnog sustava te učestalijim mokrenjem.

Dobra vijest je da postoji niz tretmana, uključujući vaginalne kreme, lokalnu i sustavnu estrogensku terapiju i selektivne modulatore estrogenskih receptora, koji stimuliraju tkiva osjetljiva na estrogen.


5. Mogla bi poprimiti novi miris

Tijekom menopauze mnoge žene primjećuju vodeni vaginalni iscjedak neugodnog mirisa, koji je uzrokovan promjenom pH u vagini. Naime, pH vagine postaje manje kisela, što je rezultat pada razine estrogena. To je uobičajen simptom menopauze, ali ako ste zabrinuti, razgovarajte sa svojim ginekologom.


6. Može se rastegnuti ili proširiti u druge organe

Vaginalni prolaps se događa kada se vagina proteže ili širi u druge organe, a tijekom menopauze to se događa zbog smanjenog tonusa mišića u zdjeličnim regijama. Neke žene osjećaju punoću u vagini, osjećaj povlačenja ili pritiska u vaginalnom području, inkontinenciju ili bol u donjem dijelu leđa koja se više osjeti u ležećem položaju. Ako imate bilo koji od ovih simptoma, razgovarajte sa svojim liječnikom, koji će vam preporučiti vježbe zdjelice koje mogu pomoći ili operativni zahvat.

Linker
05. ožujak 2024 19:02