Prisiljavanje na zadržavanje suza u raznim emotivnim stanjima dovodi do blokiranja tih emocija u nama i stvaranja snažnog unutrašnjeg stresa. Dugoročno, takvo stanje djeluje štetno na želudac i crijeva, imunosni te srčani i krvožilni sustav.
 Getty Images
izbaci to iz sebe

I TO JE MOGUĆE Pet zdravstvenih problema koje možemo riješiti plakanjem

22. listopad 2019.
Istraživanja su pokazala da ljudi nakon plakanja imaju niži krvni tlak i tjelesnu temperaturu, slabije otkucaje srca i ujednačeniji rad mozga.

Na plakanje se često gleda kao na znak slabosti. No, ako vam se plače, nemojte zadržavati suze, jer su one iznenađujuće dobre za naše za zdravlje. Plač je fiziološka pojava koja nam omogućava da se riješimo akumuliranih emotivnih stresova i napetosti, uz pozitivan učinak za tijelo i za psihu. I svaka zadržana suza, kažu znanstvenici, pretvara se u potencijalnu štetu za organizam.

Evo kako nam plakanje može pomoći:


Smanjuje razine stresa

Studija objavljenja 2014. pokazala je da plakanje može pomoći ljudima tijekom stresnog razdoblja. Rezultati se ne vide odmah, ali već nakon nekoliko minuta tijelo se počinje opuštati. Istraživači navode kako plakanje aktivira parasimpatički živčani sustav, koji zbog plakanja ima umirujući učinak na mozak.


Smanjuje krvni tlak

Visok krvni tlak može dovesti do ozbiljnih problema, poput moždanog i srčanog udara, demencije, pa čak i do otkazivanja bubrega. Dobra je vijest je ta da istraživanja pokazuju kako plakanje smanjuje visoki krvni tlak i drži ga na zdravoj razini.


Uklanja toksine

Suze koje idu iz očiju čiste nakupljenu prljavštinu poput dima i prašine. Kada plačemo, suze isto tako izbacuju toksine koji su se nakupili u tijelu zbog stresa. Ovo uklanjanje toksina smanjuje razinu kortizola u tijelu i dovodi do boljeg raspoloženja. Upravo zato se nakon plakanja često osjećamo kao da nam je pao ogroman teret s leđa.


Pomaže kod promjena raspoloženja

Nagle promjene raspoloženja mogu se pojaviti iz više razloga, a nekoliko istraživanja pokazalo je da plakanje može smanjiti koncentraciju kemijskih spojeva koji se inače vežu uz nervozu, agresivnost, emocionalnu uznemirenost i zabrinutost.

Kada plačemo, sa suzama izlazi i višak mangana, zbog čega se osjećamo smireno i opušteno.


Pomaže kod boli

Kada trpimo fizičku bol, možemo nenamjerno pustiti nekoliko suza. To je način kojim tijelo pokušava smanjiti osjećaj boli. Istraživanja su otkrila da plakanje dovodi do otpuštanja endorfina i oksitocina, kemikalija zbog koji se osjećamo dobro. One također mogu ublažiti tjelesnu i emocionalnu bol.IZVOR: brightside.me

Teme
Linker
16. studeni 2022 13:23