SHUTTERSTOCK
bračni život

I loša veza je dobra za regulaciju šećera u krvi

Život u braku, odnosno u vezi, obrnuto je proporcionalan tromjesečnoj vrijednosti šećera u krvi bez obzira na to je li veza sretna ili problematična

Život u vezi može pomoći osobama srednje i starije dobi u držanju razine šećera u krvi pod kontrolom, pokazuje kanadsko istraživanje. Ova dobra vijest kaže i da odnosi ne moraju biti savršeni, jer čini se da veza pruža dobrobit bez obzira na to opisuju li je partneri kao punu podrške ili kao napetu.

Podrška

Studiju je proveo Odjel psihologije Sveučilišta Carleton u Ottawi koristeći podatke više od 3330 osoba u dobi od 50 do 89 godina. Vrijednosti glikoziliranog hemoglobina (HbA1c, prosječna razina šećera unatrag tri mjeseca) redovito su mjerene, a sudionici nisu otprije imali dijabetes. Dulje od desetljeća ispitivani su o promjenama u partnerskom statusu i razumijevanju u vezi. Voditeljica istraživanja prof. Katherine Ford izjavila je kako se vrijednost HbA1c pri stupanju u brak ili obiteljsko partnerstvo u prosjeku spuštala za 0,21 posto, a isto je toliko prosječno rasla kad bi sudionici prekinuli vezu.

Prema podacima drugih studija, smanjenje prosječne vrijednosti HbA1c u populaciji od 0,2 posto "smanjilo bi prekomjernu smrtnost za 25 posto".

- Podrška bliske osobe pomaže smanjiti stres, kao i udobnost dijeljenja troškova za stanovanje, prehranu i osiguranje. Uz to, partner zainteresiraniji za zdravu prehranu i ostale zdrave izbore može utjecati i na izbore svoje partnerice ili partnera - rekla je prof. Ford. Ipak, ne može se isključiti da bi moglo biti obrnuto: primjerice, da pogoršanje zdravlja zbog viših razina HbA1c povećava vjerojatnost da će se ljudi razvesti. No, znanstvenici to smatraju malo vjerojatnim, s obzirom na to da simptomi dijabetesa tipa 2 mogu biti odsutni ili blagi godinama

Linker
25. travanj 2024 14:53