Ovaj zahvat u mnogočemu poboljšava kvalitetu života pacijenata te ukida ili znatno smanjuje potrebu za kapanjem očiju.
 Foto: iStock
Brzo i bezbolno

I kod nas je moguća nova metoda liječenja glaukoma

24. travanj 2018.
Minimalno invazivna metoda dostupna je odnedavno i u Hrvatskoj. Radi se o ugradnji sitne želatinozne cjevčice u oko kroz koju se iz unutrašnjosti oka odvodi suvišna očna vodica u područje ispod vanjske očne ovojnice.

Kad redovito kapanje više vrsta antiglaukomskih kapi više ne može spriječiti daljnji gubitak vida, kad bolesnik razvije alergiju na njih ili kad postoji neki drugi razlog zbog kojeg ih ne može pravilno kapati poput, primjerice, artritisa, Parkinsonove bolesti ili demencije, oftalmolog će bolesniku preporučiti operativni zahvat.

U nekoliko ustanova u Hrvatskoj (KBC Zagreb, KBC Sestara milosrdnica i KB Sveti Duh) odnedavno je dostupna i nova, minimalno invazivna metoda operativnog liječenja najčešće vrste glaukoma - glaukoma otvorenog kuta.

O čemu je riječ

Radi se o ugradnji sitne želatinozne cjevčice u oko kroz koju se iz unutrašnjosti oka odvodi suvišna očna vodica u područje ispod vanjske očne ovojnice. Pritom se na oku rade vrlo mali rezovi koji zarastaju bez šivanja.

Odvodnjom vodice snižava se očni tlak te u većine bolesnika potpuno nestaje potreba za kapanjem antiglaukomskih kapi. Cjevčica je izvana nevidljiva i bolesnik je ne osjeća. Zahvat je brz i bezbolan, izvodi se u lokalnoj anesteziji i bolesnik ubrzo nakon zahvata može ići kući.

Komplikacije su pri ovoj metodi rjeđe nego kod klasične operacije glaukoma, što je dokazano sve brojnijim istraživanjima u Europi i Americi, gdje se ugradnje implantata izvode već nekoliko godina i učinjene su tisuće zahvata. Bolesnicima ova metoda uvelike popravlja kvalitetu života jer ukida ili znatno smanjuje potrebu za kapanjem antiglaukomskih kapi.

Teme
Linker
20. siječanj 2022 02:02