FOTOGRAFIJE: UNSPLASH
teška bolest

I ja sam jedna od 10: Online peticija za sve žene oboljele od endometrioze u Hrvatskoj

Vrijeme je da endometrioza dobije svoj glas, šutnja više nije opcija, i zbog toga trebamo potpise žena iz Hrvatske koje su oboljele od endometrioze

Mjesec ožujak svjetski je mjesec osvješćivanja o endometriozi, kroničnoj neizlječivoj bolesti od koje boluje svaka deseta žena u svijetu. No, bolest često ostane neprepoznata, ne liječi se i značajno umanjuje kvalitetu života oboljelih žena i dovodi do teških posljedica, od kojih su neke i fatalne. Da bi se to promijenilo, Maja Vodopić (44) i Valerija Đurđević (38) osmislile su inicijativu "I ja sam 1 od 10" koja ima za cilj osvijestiti i senzibilizirati širu javnost i sve dionike uključene u proces dijagnostike i liječenja endometrioze u Hrvatskoj, kao što su ginekolozi, liječnici obiteljske medicine, liječnici hitne medicine, gastroenterolozi, urolozi, opći kirurzi i abdominalni kirurzi.

- Vrijeme je da endometrioza dobije svoj glas, šutnja više nije opcija, i zbog toga trebamo potpise žena iz Hrvatske koje su oboljele od endometrioze. Dosta nam je toga da endometrioza ostaje ispod radara i time uzrokuje nesagledive posljedice za žensko zdravlje, tijelo i psihu - kažu Maja i Valerija. Obje boluju od teškog oblika endometrioze (IV. stadij) i na svom putovanju u ovoj kroničnoj bolesti doživjele su razorne i opasne posljedice lošeg pristupa, tretiranja i "liječenja" endometrioze u Hrvatskoj od liječnika koji nisu dovoljno educirani, a često ni senzibilizirani za ovu bolest.

- Nedavno mi je na trećoj operaciji endometrioze, koju sam ovaj put učinila u inozemstvu, odrezano 12 cm debelog crijeva zbog neliječene i neotkrivene teške rektalne subokluzije, zbog čega mi je i život bio ugrožen, odstranjen mi je endometriom na lijevom jajniku, lijevi jajovod, nekoliko ogromnih žarišta endometrioze s rektovaginalnog prostora te brojne površne endolezije u zdjelici zbog čega sam godinama trpjela nesnosne bolove, a sve zbog neznanja liječnika i dugogodišnjeg pogrešnog liječenja endometrioze u Hrvatskoj - navodi Valerija.

Maja je izgubila bubreg te umalo i život iz istih razloga, odstranjen joj je dio vaginalne stijenke, dio trbušne stijenke u dva navrata, a nedavno je, tijekom pete operacije endometrioze izgubila jajnik i maternicu.

image
FOTOGRAFIJE:


U prosjeku, žene trpe nesnosne bolove i čekaju na postavljanje dijagnoze 6-10 godina

- Vjerujemo da slučajeva poput naših ima i više nego što mislimo, procjene su da od endometrioze u Hrvatskoj boluje oko 100.000 žena, samo je problem nevidljivost i plašt misterije i šutnje oko same bolesti. To se mora promijeniti!”, kažu Maja i Valerija i pozivaju oboljele žene da potpišu peticiju. Više o akciji, ciljevima peticije i kako možete potpisati na I ja sam 1 od 10! #endometrioza - Peticijeonline.com

Linker
20. travanj 2024 10:05