iSTOCK
Zdrave navike

I dječji imunitet treba pomoć: znate li koliko je prehlada i viroza na godinu normalno?

Prehlade, infekcije, viroze…to je, sviđalo nam se ili ne, sastavni dio života svakog djeteta i nešto bez čega je djetinjstvo nezamislivo. Ipak, ima dosta toga što možete poduzeti da smanjite broj dana koje će provesti bolesni

Djeca su svakodnevno izložena ogromnom broju štetnih klica i virusa i, nažalost, brojne bolesti su na neki način sastavni dio odrastanja. Svi smo mi na ovaj svijet stigli s imunološkim sustavom koji je neiskusan, a iskustvo stječe upravo boreći se s nizom mikroorganizama. To je razlog zašto će vam svaki pedijatar reći da je šest do osam prehlada, viroza ili infekcija uha godišnje normalna stvar. No, postoje neke zdrave navike čijim ćete usvajanjem ojačati imunitet svog djeteta i smanjiti učestalost bolesti te mu pomoći da, ako se i razboli, lakše i brže prebrodi taj period.

Na jelovnik uvedite više voća i povrća

Mrkva, naranče, jabuke, jagode: sve su to namirnice koje sadrže karotenoide, fitonutrijente koji jačaju imunitet. Fitonutrijenti mogu potaknuti stvaranje bijelih krvnih stanica i interferona u tijelu, a njihova je uloga upravo suzbijanje infekcija. Interferon je antitijelo koje oblaže površinu stanice i sprečava virusima ulazak u njih. Istraživanja su pokazala da prehrana bogata fitonutrijentima može zaštiti organizam i od mnogih kroničnih bolesti, kasnije u odrasloj dobi. Dakle, vrijedi se potruditi da vaše dijete svakodnevno pojede pet obroka voća i povrća.

image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Osigurajte im više sna

Znanstveno je dokazano da manjak sna čini organizam podložnijim infekcijama i raznim drugim bolestima jer smanjuje broj NK stanica ili takozvanih prirodnih stanica ubojica koje predstavljaju oružje našeg imunosnog sustava u borbi protiv raznih mikroba. Djeca koja pohađaju vrtiće naročito su izložena riziku od manjka sna jer im vrtićke aktivnosti, uzbuđenje, buka, svjetlo i ostalo mogu otežati uspavljivanje u vrijeme predviđeno za dnevni počinak. Stoga se, ako dijete ne uspije odspavati tijekom dana, pobrinite da navečer ranije ode na spavanje. Imajte na umu da je za optimalno stanje imuniteta bebi potrebno do 16 sati san, djeci vrtićke dobi između 11 i 14 sati sna, a predškolcima i školarcima nižih razred 10 do 13 sati.

Na zrak s njima!

Potaknite svoje dijete da što više vremena provodi u igri na svježem zraku, i to ne samo ljeti već tijekom cijele godine. Istraživanja su pokazala da fizička aktivnost povećava broj NK stanica, a da biste pridobili dijete da se bavi sportom, morate mu biti dobar uzor. Dakle, umjesto da zajedničko vrijeme provodite pred tv ekranima, izađite s njima na vožnju biciklom, u šetnju, igrajte nogomet, trčite, rolajte… To je neophodno, ne samo zbog svježeg zraka i tjelovježbe koji su ključne komponente za postizanje snažnog imuniteta, već i zbog vitamina D za čiju je proizvodnju u tijelu nužna izloženost sunčevoj svjetlosti. Sve novije znanstvene spoznaje potvrđuju ključnu ulogu vitamina D u očuvanju optimalne imunološke funkcije pa, ako je potrebno, u zimskim danima uvedite i opskrbu tim vitaminom pomoću suplemenata.

image
PROFIMEDIA

Ne zaboravite hranu bogatu probioticima

Zdrava crijevna flora je temelj dobrog imuniteta, a najbolji način da to postignete jest da djecu od malih nogu naviknete na konzumaciju namirnica koje obiluju probioticima, poput kefira, jogurta, mekih sireva, kiselih krastavaca ili kiselog zelja.

Šećer van, voće unutra!

Dokazano je da šećer hrani štetne bakterije koje se onda mogu razmnožiti i brojčano nadvladati one korisne bakterije koje jačaju imunitet. Želite li svom djetetu dobro, nemojte ga zatrpavati slatkišima, već voćem, a slatkiši neka budu samo povremena iznimka, nikako ne svakodnevna hrana.

image
FOTOGRAFIJE: BERISLAVA PICEK/CROPIX

Dobar suplement zlata vrijedi

Ponekad iz raznih razloga nije moguće provesti sve ove savjete u djelo, a ponekad dijete često pobolijeva čak i ako se držite svih tih savjeta. Osim toga, postoje i doba godine (poput proljeća i zime) kada je organizam pojačano izložen napadima štetnih mikroorganizma ili previše iscrpljen od borbe protiv njih te mu zaista treba pojačana potpora imunološkog sustava. U tom slučaju, nema vremena za gubljenje već treba djelovati brzo da se djetetu 'podigne' imunitet jer ga svaka sljedeća bolest samo sve više slabi i iscrpljuje.

Tada je najbolje posegnuti za kvalitetnim suplementom, namijenjenim upravo za djecu, po mogućnosti sa što više sastojaka iz prirodnih izvora. Upravo to je ono što nudi MARSOVCI PROimun DEFEND sirup koji se može koristiti kako za dugoročnu potporu imunološkog sustava tako i prije ili tijekom posebnih razdoblja, primjerice u sezoni viroza i prehlada, prije početka vrtića i škole i slično. Sirup sadrži vitamin C, antioksidans koji doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava, tradicionalne biljke šipak i crnu bazgu s poznatim djelovanjem, bioflavonoid rutin te visokovrijedni betaglukan iz prirodnog izvora. Marsovci sirup ne sadrži konzervanse ni umjetna bojila, a uz to ima i ugodan okus, što znači da možete biti sigurni da ste odabrali najbolje za svoje dijete.

image
Stada

Za djecu koja nisu ljubitelji sirupa, tu je Gummi echinacea, dodatak prehrani u obliku gumenih bombona okusa trešnje i jagode. Sadrži vitamine i minerale te ekstrakt echinacee za podršku imunitetu i energiju.

image
Stada
Linker
15. travanj 2024 13:41