Bilo kakav oblik fizičke aktivnosti, kao i dovoljan unos vode direktno utječu na metabolizam, a time i na rad štitnjače.
 Foto: iStock
DOSJE: KOLESTEROL

I bolesna štitnjača povisuje kolesterol - održite je zdravom!

28. rujan 2016.
Količina kolesterola u organizmu ovisi i o stupnju apsorpcije, transportu, razgradnji žučnih kiselina i izlučivanju te funkciji štitnjače, stoga je redovito kontrolirajte.

Piše: prim. dr. sc. Velimir Altabas, spec. interne medicine, subspec. endokrinologije i dijabetologije


Kronično promijenjena i oštećena štitnjača ne može pratiti naš životni tempo i postupno smanjuje lučenje svojih hormona, zbog čega se usporavaju svi stanični procesi. U hipotireozi, stanju manjka hormona štitnjače, povisuje se razina kolesterola u krvi, i to zbog dva razloga:

  • prvo, zbog usporenog rada crijeva povećana je apsorpcija kolesterola iz crijeva u krv, a usporeni su razgradnja i izlučivanje kolesterola stolicom;
  • i drugo, zbog sporijeg staničnog metabolizma usporeno je korištenje i ugradnja kolesterola u hormone, stanične strukture i enzime.

Stanje hipotireoze liječi se nadomjeskom hormona štitnjače, čime se normalizira stanični metabolizam, a time i razina kolesterola. Kolesterol je vrsta masnoća koja je prisutna u svakoj živoj stanici ljudi i životinja jer je esencijalni metabolit. Dio je stanične membrane, sudjeluje u metaboličkim procesima u izmjeni tvari, služi za sintezu hormona kore nadbubrežne žlijezde i spolnih hormona te vitamina topivih u mastima i za sintezu vitamina D, prekursor je žučnih kiselina koje služe u probavi i apsorpciji masti.

Budući da je kolesterol nužan za funkcioniranje organizma, njegova količina ne ovisi samo o unosu hranom, već se stvara i u tijelu. Smatra se da je oko 20% ukupnog kolesterola u tijelu dobiveno iz hrane, a oko 80% sintetizira se u jetri. Ovisno o količini kolesterola unesenog hranom, dnevno se može sintetizirati oko 600-1500 mg kolesterola kod odraslih osoba.

Način prehrane, tj. količina i vrste masti koje se unose u organizam, utječe na sintezu kolesterola u tijelu. Ali količina kolesterola u organizmu ovisi i o stupnju apsorpcije, transportu, razgradnji žučnih kiselina i izlučivanju te funkciji štitnjače.

Foto: iStock
Kad štitnjača smanjeno luči hormone, usporavaju se svi stanični procesi, smanjeno je sagorijevanje glukoze i time povećano skladištenje masnog tkiva.

Preporuke za zdravu štitnjaču

Pregled jednom godišnje: Funkcija štitnjače može se stalno mijenjati i zato je valja pregledavati jednom godišnje.

Budite aktivni barem pola sata na dan: Tjelesna aktivnost nužna je za ubrzavanje metabolizma i poticanje mršavljenja. Dovoljno je od 30 do 45 minuta tjelovježbe dnevno. Ako se već redovito bavite nekom fizičkom aktivnosti, pomoći će i povećanje te aktivnosti za samo 10 minuta dnevno.

Pravilno rasporedite obaveze: Najveće psihofizičke obaveze obavite ujutro, kada ste inače na najvišoj energetskoj razini (dnevni bioritam). Poslijepodnevni dio dana vrijeme je za rekreaciju i opuštanje.

U prehranu uvrstite više voća i povrća, ribe i žitarica: Češće jedite voće, povrće, ribu, cjelovite žitarice, perad, mahunarke i grahorice. Otkrijte potrebe svog organizma, jer one se razlikuju od čovjeka do čovjeka i također se mogu s vremenom mijenjati. Ne zaboravite dnevno unositi dovoljno vode.

Smanjite unos namirnica koje ometaju metabolizam joda: Namirnice čiji bi unos trebalo smanjiti zbog mogućnosti ometanja apsorpcije joda: kupus, kelj, brokula, gorušica (senf), lima grah, lanene sjemenke, slatki krumpir, kikiriki, proizvodi od soje. Ograničite unos ovih namirnica na dva do tri puta tjedno, no ne trebate ih potpuno izbaciti.

Izbjegavajte stimulanse: Izbjegavajte pića bogata kofeinom (kava, cola, neki čajevi); izbjegavajte stimulanse kao što su pušenje i alkohol jer oni također utječu na funkciju štitnjače.

Povećajte unos prehrambenih vlakana: Osobe s hipotireozom sklone su slabijoj probavi i konstipaciji. Prehrana bogata vlaknima (30 g/ dan) poboljšava probavu i povećava sitost. Namirnice koje obiluju vlaknima su povrće, voće i cjelovite žitarice.

Povećajte unos vode: Slab rad štitnjače izravno utječe na metabolizam te je potreban unos vode. Najmanje 8 do 12 čaša vode na dan potrebno je za poticanje metaboličkih procesa.

Teme
Linker
15. rujan 2022 22:04