Ovo će značajno poboljšati kvalitetu života onih koji ostvaruju pravo na medicinska pomagala
 Getty Images
Važan iskorak

HZZO maknuo zabranu na isporuku medicinskih pomagala na kućnu adresu

Osobe na otocima i u izoliranim sredinama, stariji i nemoćni sada će puno lakše dolaziti do medicinskih pomagala

Nakon brzog uvođenja eDoznaka za medicinska pomagala na početku korone – HZZO je upravo finalizirao još jedan vrlo pozitivan iskorak koji će značajno poboljšati kvalitetu života osiguranika koji ostvaruju pravo na medicinska pomagala (stoma, dijabetes, pelene za inkontinenciju i slično).

Isporuka dostavom

HZZO „Pravilnik o ortopedskim i drugim pomagalima“ je do sada inzistirao da se isporuka serijskih pomagala isključivo obavlja u ljekarnama ili specijaliziranim prodavaonicama. Sada je riječ „isključivo“ maknuta iz Pravilnika, što u praksi omogućuje onim ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama koje to žele – isporuku svojim klijentima putem npr. kurirskih službi ili vlastitom dostavom.

Lakše i sigurnije

Osobe na otocima i u izoliranim sredinama, stariji i nemoćni će sada puno lakše dolaziti do medicinskih pomagala na koja imaju pravo preko Nacionalnog osiguravatelja. Važno je naglasiti da je ovdje riječ primarno o kroničnim bolesnicima koji imaju pojačan rizik od zaraze npr. koronavirusom i kojima je preporučeno socijalno distanciranje. Ovakva praksa je u Hrvatskoj bila predmet inicijative velikog broja koalicija, udruga i saveza pacijenata koja je ovime uspješno okončana.

izvor: nainzulinu.com

Linker
20. travanj 2024 04:32