FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
studije

HZJZ: Virus je opasnost za sve, ali su cijepljeni ipak zaštićeniji

Cijepljenje označavaju kao do sada dokazanu najučinkovitiju mjeru zaštite vlastitog organizma, dok smo s dolaskom djelotvornijih lijekova, tvrde, sve bliži konačnom cilju, a to je završetak epidemije

Virus je opasnost za sve, ali su cijepljeni ipak zaštićeniji, poručili su u ponedjeljak iz HZJZ-a, pozivajući se na znanstvene studije po kojima su cijepljene osobe manje podložne zarazi od necijepljenih, a i u manjoj mjeri mogu prenijeti zarazu svoje bliske kontakte.

- Znanstvene studije pokazuju: cijepljene osobe manje su podložne zarazi od necijepljenih. Ako se i zaraze, rjeđe imaju teški oblik bolesti, a količina virusa na sluznici kod cijepljenih brže opada te su manje u mogućnosti prenijeti zarazu osobama u njihovom okruženju - priopćili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Napominju kako se delta varijanta, trenutno prevladavajući soj virusa, za razliku od prethodne alfa varijante, pokazuje puno zaraznijim, brže se širi i lakše prenosi. To je, ističu, samo još jedan dokaz da je virusu ostavljeno puno prostora za migracije, a on svoju otpornost pokazuje stalnim mutacijama.


Cijepljenje dokazano najučinkovitija zaštita vlastitog organizma

Cijepljenje označavaju kao do sada dokazanu najučinkovitiju mjeru zaštite vlastitog organizma, dok smo s dolaskom djelotvornijih lijekova, tvrde, sve bliži konačnom cilju, a to je završetak epidemije.

Uz cijepljenje, kao bitne epidemiološke mjere navode i redovito pranje ruku, nošenje zaštitnih maski za lice i održavanje razmaka između osoba, kao i što kraće zadržavanje u zatvorenim prostorima s više osoba, posebno u ovom hladnijem dijelu godine.

Iz HZJZ-a poručuju kako su ih - recentna zbivanja u okruženju, prije svega u nekim susjednim zemljama, iskustva drugih zemalja u dosadašnjem tijeku borbe s virusom i njegovim posljedicama, javne rasprave u RH - potaknuli da još jednom, radi točnog informiranja, zainteresiranoj javnosti predoče cjelovitu sliku te sve znanstveno dokazane i u praksi potvrđene činjenice, "jer samo tako možemo doći do istine".

Opetuju kako analizirane znanstvene studije i članci pokazuju da su cijepljene osobe znatno manje podložne zarazi nego necijepljene. Ako se i zaraze, cijepljeni rjeđe razvijaju teški oblik bolesti. Također, manje su šanse da cijepljeni prenesu zarazu drugim osobama u okruženju u usporedbi s necijepljenima.

Predočili su tako nizozemsku studiju o djelotvornosti cjepiva u sprječavanju transmisije virusa kontaktima u kućanstvu, koja pokazuje da će u 63 posto slučajeva biti spriječen prijenos virusa s cijepljene oboljele osobe na nekoga od ukućana koji je cijepljen, a tek 40 posto ako su ukućani necijepljeni.


Sprječavanje transmisije nakon cijepljenja vremenom opada kod oba cjepiva

Britanska studija pokazala je također da cijepljene osobe koje obole u manjoj mjeri zaražavaju svoje bliske kontakte nego necijepljene osobe. Učinkovitost u sprječavanju transmisije vremenom nakon cijepljenja opada kod oba cjepiva, ističe se u toj studiji.

Iskustva zdravstvenih radnika u Škotskoj cijepljenih Pfizerovim ili AstraZeneca cjepivom, kažu u HZJZ-u, pokazuju da su njihovi ukućani imali 30 posto manju šansu zaražavanja 14 dana i više nakon što je zdravstveni radnik primio prvu dozu cjepiva, a 54 posto manju šansu 14 i više dana nakon što je zdravstveni radnik primio drugu dozu cjepiva.

S druge strane, dodaju, u jednoj od studija istraživači su utvrdili kako je rizik od zaražavanja kućnih kontakata podjednak neovisno o tome je li indeksni slučaj cijepljen ili nije cijepljen. Maksimalna količina izlučivanja virusa bila je jednaka kod cijepljenih i necijepljenih oboljelih osoba, međutim brže je opadala kod cijepljenih osoba.


Količina izlučivanja virusa kod cijepljenih se znatno brže smanjuje

Iz HZJZ-a navode kako su do sličnog zaključka došli i autori druge studije. Oni su, usporedbom periodičkih briseva i određivanja amplifikacijskih ciklusa kod hospitaliziranih pacijenata, našli da cijepljeni i necijepljeni pacijenti podjednako veliku količinu virusa izlučuju na vrhuncu zaraznosti, ali se kod cijepljenih količina izlučivanja virusa znatno brže smanjuje nego kod necijepljenih.

- Uz navedene, postoje i mnoge druge studije, kao i praktična iskustva u različitim sredinama koja pružaju dovoljno dokaza da cijepljenje bitno utječe na smanjenje transmisije virusa u populaciji te da, ako cijepljena osoba ipak oboli, ima manju šansu prenijeti infekciju na svoje kontakte nego oboljela necijepljena osoba. Ta komparativna prednost koju cijepljene osobe imaju s vremenom opada, što se nadoknađuje docjepljivanjem - zaključuju u HZJZ-u.

Linker
19. travanj 2024 05:38