FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Hina
Hina
nove preporuke

HZJZ: Preporuke oko karantene i cijepljenja protiv gripe i covida-19

26. listopad 2021.
Nakon bliskog kontakta sa zaraznom osobom, osobe koje su dovršile primarno cijepljenje, trebaju se strogo pridržavati epidemioloških preporuka za sprječavanje kapljičnih infekcija sljedećih 14 dana

HZJZ je donio nove preporuke po kojima se osobe koje su preboljele covid-19 izuzimaju od karantene u slučaju bliskog kontakta sa zaraženim bez vremenskom ograničenja, ukoliko razviju simptome unutar 14 dana od zadnjeg bliskog kontakta postupat će se kao sa sumnjom na covid-19.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je i dodatne informacija o mogućnostima istovremenog cijepljenja osoba protiv gripe i protiv covida-19.

Nakon bliskog kontakta sa zaraznom osobom, osobe koje su dovršile primarno cijepljenje, trebaju se strogo pridržavati epidemioloških preporuka za sprječavanje kapljičnih infekcija sljedećih 14 dana i preporučljivo je da se testiraju brzim testom 5 do 7 dana nakon bliskog kontakta. Ako razviju simptome unutar 14 dana od zadnjeg bliskog kontakta, postupa se kao sa sumnjom na covid-19.

Od preporuke za testiranje 5 do 7 dana nakon bliskog kontakta s oboljelim, izuzete su samo osobe koje su preboljele covid-19 unazad šest mjeseci.

Radi smanjenja širenja infekcije svi bliski kontakti oboljelog upućuju se u zdravstveni nadzor u karanteni/samoizolaciji. Bliske kontakte koji su dio kolektiva preporuča se testirati RT-PCR testom ili brzim antigenskim testom unutar pet dana od izlaganja.

Negativan rezultat testa nema utjecaja na trajanje karantene/ samoizolacije. Pozitivan rezultat testa zahtijeva obradu bliskih kontakata testirane osobe. Pozitivan brzi antigenski test treba potvrditi RT-PCR testom. Bliski kontakti podliježu zdravstvenom nadzoru u samoizolaciji u trajanju od 10 dana od zadnjeg bliskog kontakta sa zaraženom osobom.

Po završetku karantene nije potrebno testirati osobe ako ne razviju simptome, osim ako su imunokompromitirane ili rade u zdravstvenim ustanovama i kod pružatelja socijalnih usluga smještaja i boravka za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom.

Osoba koja je bila u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom ne podliježe zdravstvenom nadzoru u karanteni/samoizolaciji ako je preboljela covid u posljednjih 180 dana ili je cijepljena u potpunosti.


Moguće istovremeno cijepljenje protiv gripe i covida-9

HZJZ je objavio i da je moguće, ako je tako indicirano, istovremeno cijepiti osobu protiv gripe i protiv covida-19, neovisno o proizvođaču cjepiva, ako je to organizacijski izvedivo. Istovremenom primjenom smatra se i primjena oba cjepiva isti dan, a u različito vrijeme i na različitim mjestima, pojašnjavaju.

Ako u osobe kojoj je indicirano primiti oba cjepiva nije moguće istovremeno dati cjepivo protiv gripe i cjepivo protiv covida-19, preporučljivo je primijeniti ta dva cjepiva s razmakom od najmanje 14 dana, ali nije pogrešno niti primijeniti ih s manjim razmakom.

U osoba koje nisu cijepljene ili su nepotpuno cijepljene, uključujući i imunokompromitirane osobe koje nisu primile treću dozu u sklopu primarnog cijepljenja, a u kojih istovremena primjena oba cjepiva nije praktična iz organizacijskih razloga ili osoba ne želi primiti oba cjepiva istovremeno, prednost u treba dati cijepljenju protiv covida-19.

Razloga za dati prednost cijepljenju protiv covida-19 ima više, a jedan od njih je taj što je intenzitet epidemije u ovom trenutku vrlo visok dok se početak sezone gripe ne očekuje prije prosinca, poručuju iz HZJZ-a.

Teme
Linker
02. kolovoz 2022 21:34