SHUTTERSTOCK
studija

Hormon koji stvara fetus mogao bi biti uzrok mučnina i povraćanja u trudnoći

Neke žene imaju genski veći rizik

Do sedam trudnoća od deset prate mučnine i povraćanja. Kod nekih žena - između jedne i tri trudnoće na 100 - ti simptomi mogu biti ozbiljni. To se naziva trudnička hipermerza i najčešći je razlog hospitalizacije žena u prva tri mjeseca trudnoće.

Kate Middleton, supruga princa Williama, na primjer patila je od toga u sve tri trudnoće.

Veći rizik

Po rezultatima istraživanja, objavljenima nedavno u časopisu Nature, u kojem su surađivali znanstvenici sa Cambridgea, iz Škotske, SAD-a i Šri Lanke, mučnine i povraćanja - ozbiljna ili ne, posljedica su hormona koji stvara fetus - proteina koji se zove GDF15.

Znanstvenici su dokazali da je ozbiljnost tog problema povezana s količinom GDF15 koji stvara fetusni dio placente i koji završi u krvotoku, te s osjetljivosti na taj hormon. Otkrili su da neke žene imaju genski veći rizik, što je povezano sa slabijom razinom hormona u krvi i tkivima izvan ploda.

Isto tako, žene koje imaju nasljednu bolest krvi, beta talasemiju, zbog čega imaju prirodno jako visoke razine GDF15 prije trudnoće, imaju malo ili nimalo mučnina.

- Dijete koje raste u maternici stvara hormon u količini na koju majka nije navikla. Što je osjetljivija na taj hormon, to će biti bolesnija - rekao je profesor Stephen O’Rahilly, direktor Instituta za metaboličke znanosti Wellcome-Medical Research Council na Cambridgeu, jedan od autora istraživanja.

Znanstvenici se nadaju da će im to otkriće pomoći da razviju učinkovite metode liječenja tog problema.

Linker
27. travanj 2024 06:10