Unsplash
korak bliže

Hoće li muškarci piti antibebi pilule?

Pronalazak učinkovite muške kontracepcije bio bi glavni korak u rješavanju nejednakosti između muškaraca i žena kada je riječ o sprečavanju trudnoće

Znanstvenici već dulje vrijeme rade na pronalasku muške kontracepcije kako bi i ona ušla u široku primjenu kao kontracepcija za žene, koja nam je dostupna već više od šezdeset godina. Na škotskom Sveučilištu Dundee razvili su automatizirani robotski sustav koji omogućuje brzo testiranje učinaka lijekova na spermu.

To je važno kako bi se smanjile poteškoće u proizvodnji kontracepcije za muškarce. Istraživački tim u Dundeeju, na čelu s prof. Chrisom Barrattom i dr. Paulom Andrewsom, radi na pronalaženju sigurnog i učinkovitog muškog kontraceptiva, a financira ih zaklada Bill&Melinda Gates. Kako prenosi časopis eLife, izdašna sredstva potaknut će daljnja istraživanja, za kojima dosad nije bilo većeg interesa, a koja će promijeniti razumijevanje biologije spermija i usredotočiti se na proteine koji onemogućuju mobilizaciju spermija.

Cilj istraživanja je otkriti kako spermijima onemogućiti da prijeđu put iz cerviksa do jajovoda da bi se ondje stopili s jajnom stanicom. To otkriće značilo bi korak bliže antibebi pilulama za muškarce. "Pronalazak učinkovite muške kontracepcije bio bi glavni korak u rješavanju nejednakosti između muškaraca i žena kada je riječ o sprečavanju trudnoće", kaže Chris Barratt, profesor reproduktivne medicine. Ističe da se svake godine bilježe milijuni neželjenih trudnoća i pobačaja. Znanstvenici već razmatraju nekoliko mogućih agenasa koji bi zaustavili migraciju spermija, no potrebno je provjeriti sigurnost njihove dugotrajnije primjene. U tome će im pomoći automatizirani robotski sustav koji vrlo precizno prati brzinu spermija i učinak raznih lijekova na njihovu brzinu kretanja. Dr. Paul Andrews, koji vodi Nacionalni centar za fenotipski probir (NPSC) u Dundeeju, pojasnio je da je konvencionalni način testiranja lijekova za kontracepcijsku aktivnost iznimno dugotrajan, a robotski sustav može ubrzati pronalazak lijeka nekoliko tisuća puta.

Linker
18. travanj 2024 03:01