Ne treba se bojati hladnoće, samo je potrebno odabrati odjeću i obuću prikladnu za vremenske uvjete.
 Foto: iStock
Jesenske radosti

Hladni zrak je dobar za dječje zdravlje

Izlaganje svježem zraku ima pozitivan utjecaj na cjelokupan psihofizički razvoj djeteta. Boravak i kretanje u prirodi povoljno djeluje na organe za disanje i kretanje, na krvotok i na živčani sustav. Dijete bi trebalo boraviti vani svaki dan barem sat vremena, osim kad temperature padnu ispod -10.

Neki roditelji, čim dođu hladniji dani, djecu doslovno zatvore u kuću u strahu da će se prehladiti. No, baš zato jer ih roditelji već od rođenja pretjerano toplo oblače, drže po cijele dane u pregrijanoj prostoriji i čuvaju od najmanjeg povjetarca, neka su djeca preosjetljiva na promjene vremena.

Svakodnevnim boravkom na svježem zraku u svim godišnjim dobima, a posebno u zimskim mjesecima, jača se otpornost dječjeg organizma prema različitim bolestima i ono se pravilno razvija. Izlaganje svježem zraku ima pozitivan utjecaj na cjelokupan psihofizički razvoj djeteta. Boravak i kretanje u prirodi povoljno djeluje na organe za disanje i kretanje, na krvotok i na živčani sustav.

Ne preporučuje se izlazak iz kuće jedino za vrijeme jakog vjetra, kiše, magle i ako je temperatura ispod -10°C.

Kanadski stručnjaci, koji se bave pozitivnim učincima fizičke aktivnosti na djecu, preporučuju da bi djeca u dobi od 5 do 11 godina trebala dnevno provesti barem sat vremena u nekim fizičkim aktivnostima na otvorenom, neovisno o vremenu.

Igrajući se na otvorenom prostoru dijete pokazuje prirodnu radost i radoznalost, razvija vještine na svim razvojnim područjima i zadovoljava potrebu za kretanjem. Najčešća mjesta koja djeca koriste za igru i sportske aktivnosti na otvorenom prostoru jesu terase, parkovi, igrališta te izleti u prirodu. Pritom djetetu omogućite da dotakne tlo ili razbacuje lišće, budući da i sva ta vanjska prljavština u sebi ima čitav niz dobrih bakterija koje također utječu na podizanje djetetovog imuniteta.

Evo još nekih koristi dječjeg boravka na svježem zraku:

1. Potiče čišćenje sluznice

Boravak u zatvorenim i grijanim prostorijama jedan je od najčešćih uzroka bolesti dišnih putova. Suhi i topli zrak isušuje sluznicu i dolazi do zgušnjavanja sluzi. Nema protutijela, a nosne dlačice se slijepe i čišćenje sluznice prestaje, stoga ona postaje ranjiva. Izlaskom na svjež zrak, sluznica reagira i počinje pojačano izlučivati sekret. Zbog toga djeci češće curi nos i suze im oči, čime se pojačava učinak čišćenja sluznice.

2. Razvija vid

Istraživanja su pokazala da je jedan od ključnih čimbenika oštećenja vida na daljinu taj što djeca sve više vremena provode u zatvorenom prostoru pod umjetnim svjetlima. Dnevno svjetlo pomaže u razvoju vida tako da oči održavaju pravilan razmak između leće i mrežnice, koja čuva vid u fokusu.

3. Doza vitamina D

Sunce pomaže tijelu resorbirati kalcij, fosfor i D-vitamin koji su potrebni za rad i razvoj kostiju i zubi te jačanju cjelokupnog dječjeg imuniteta. Liječnici zato često potiču da se djeca igraju na otvorenom, na suncu - a to što je vani hladno ne znači da je sunce manje bogato D vitaminom.

4. Razvija muskulaturu

Djeca u vrtiću dosta sjede, a još više sjede školarci. Kad dođu kuću opet većinom sjede. Boravkom vani, na širokim otvorenim površinama omogućuje im da pravilno razvijaju svoju muskulaturu. Djeca na otvorenom stoje i kreću se, a studije pokazuju da čak i prilikom obavljanja istih poslova, dječja su tijela puno mobilnija kada se ti zadaci izvršavaju vani.

5. Poboljšava im pažnju

Nekoliko je studija pokazalo da vanjski podražaji pomažu umanjiti simptome ADHD-a. Svakodnevna šetnja, pa makar i kratka, djeluje umirujuće na sve, pa tako i na hiperaktivnu djecu. Eksperiment koji je proveo National Institute of Health pokazao je da djeca vani obraćaju puno više pažnje na detalje nego unutra.

6. Smanjuje stres

Boravak na zelenim površinama svakom čovjeku pomaže smanjiti razinu stresa, pa tako i u djece. Istraživanja su pokazala da kod najmlađih stresni životni događaji uzrokuju manje psihološke poremećaje kada su ona okružena prirodom.

Linker
25. travanj 2024 13:33