FOTOGRAFIJE: DEAN MITCHELL GETTY IMAGES
TikTok trend

Hit napitak za mršavljenje kojeg su odobrili i stručnjaci, a ima samo dva sastojka!

Brojni korisnici TikToka podijelili su ovaj video i istaknuli da napitak doista stvara osjećaj sitosti, a samim time i smanjuje glad


TikTok je društvena mreža preplavljena savjetima svih vrsta, od mršavljenja do rješavanja ljubavnih problema. Dok se ispostavi da su mnoge hir, jedan trik za mršavljenje zapravo može donijeti puno uspjeha, kažu stručnjaci. Riječ je o vodi s chia sjemenkama koja je postala popularna na društvenim mrežama kao jednostavan način za suzbijanje apetita i mršavljenje.


Kako napraviti napitak

Čudesni napitak za mršavljenje ćete napraviti tako dvije žlice chia sjemenki stavite u veliku čašu vodu te pustite da odstoje nekoliko minuta. Chia sjemenke bi trebale nabubriti u vodi i postati mekane, a voda bi se trebala malo zamutiti.

Brojni korisnici TikToka podijelili su ovaj video i istaknuli da napitak doista stvara osjećaj sitosti, a samim time i smanjuje glad jer se sjemenke šire u želucu i stvaraju gel. Isto tako, preporučuju da ga konzumirate 30 minuta prije jela kako biste spriječili prejedanja.

No stručnjaci kažu da eliksir ima niz drugih zdravstvenih prednosti koje pomažu u procesu mršavljenja. Naime, chia sjemenke su pune vitamina, ali su također bogate mastima i proteinima, hranjivim tvarima koje vam pomažu da osjećate sitost i spriječite prejedanje. Također imaju visok sadržaj vlakana, u dvije žlice se nalazi oko 10 grama vlakana, što je trećina preporučene dnevne količine. Uz to, vlakna potiču mršavljenje.

Također je chia sjemenke su snažno povezan s nižim izgledima za rak crijeva, dijabetes tipa 2, moždani udar i bolesti srca.

Ovaj napitak može pomoći u mršavljenju zbog visokog udjela masnoća zbog čega osoba brže i dulje može ostati sita. Budući da sadrži proteine ​​i zdrave masnoće, oni će dati osjećaj sitnosti, a neće uzrokovati porast šećera u krvi

Kada razina šećera u krvi poraste, to može uzrokovati visoke i niske razine energije te kaotičnu razinu gladi.


Ima li dokaza?

Jedna šestomjesečna studija na pretilim osobama s dijabetesom tipa 2 na dijeti sa smanjenim kalorijama otkrila je da svakodnevno jedenje chia sjemenki uzrokuje značajno veći gubitak težine od placeba.

Chia sjemenke se mogu jesti posipane preko kaše ili jogurta, u salatama, kruhu ili u muffinima.

image
FOTOGRAFIJE: GMVOZD GETTY IMAGES


Koliko je dovoljno?

Dovoljno je uzimati jednu čajnu žlicu dnevno (pomiješanu u razne vrste jela).

No, želimo li poboljšati probavu i pridonijeti gubitku suvišnih kilograma, možemo uzimati tri do četiri čajne žlice dnevno

Linker
05. ožujak 2024 18:44