FOTOGRAFIJE: QUANTHEM GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Suzana Ciboci
Suzana Ciboci
bijelo zlato

Himalajska sol je odlična za zdravlje, ali ima jedna stvar na koju treba pripaziti ako je često koristite

13. kolovoz 2021.
Ružičasta himalajska sol u posljednje je vrijeme vrlo popularna, a mnogi ističu njezine superiorne blagodati na zdravlje u usporedbi s morskom soli i običnom kuhinjskom soli

Ružičasta himalajska sol jedinstvena je po tome što se nalazi samo u Aziji. Vjeruje se da je rudnik te soli nastao prije više stotina milijuna godina uslijed tektonskih poremećaja koji su zarobili plitki dio mora koji je polako isparavao duboko u zemlji te stvorio velike naslage morske soli bogate mineralima. Himalajska sol se ručno bere, ne podvrgava procesu rafiniranja te se ne dodaju tvari za sprečavanje zgrudnjavanja (aditivi), a zbog samog netaknutog nalazišta, smatra se najčišćom soli na svijetu.


Koje su prednosti himalajske soli

Ružičasta himalajska sol prepuna je minerala u tragovima. Zapravo, jednaka čak 84 minerala u tragovima mogu se naći i u ljudskom tijelu i u ovoj ružičastoj soli, a uključuju natrijev klorid, sulfat, kalcij, kalij i magnezij. Svijetlo ružičastu boju ova sol duguje udjelu željeza. Također, treba napomenuti da konzumirajući ružičastu himalajsku sol, u organizam unosite manje natrija po obroku zbog toga što nije rafinirana i u većim je komadima.

Međutim, važno je napomenuti kako je sol glavni izvor joda u prehrani, stoga, ako koristite himalajsku sol potrebno je pronaći alternativni izvor joda poput morskih algi, ribe ili joda u obliku dodatka prehrani, što je osobito važno tijekom trudnoće i dojenja.

I druge su zdravstvene prednosti konzumiranja himalajske soli, a osim poboljšanog zdravlja krvnih žila i krvnog tlaka zbog manje natrija, uočene su i ove zdravstvene koristi:

  • poboljšana respiratorna i plućna funkcija,
  • stabilna pH ravnoteža stanica,
  • usporavanje učinaka starenja,
  • poboljšano spavanje,
  • poboljšani seksualni nagon,
  • manje grčeva u mišićima,
  • poboljšana hidratacija,
  • jače kosti,
  • bolja cirkulacija,
  • manje teških metala.

Dok se morska sol svake godine sve više obrađuje, oceani su sve zagađeniji, ružičasta himalajska sol čuva u gotovo savršenom stanju od svog formiranja zbog čega pruža najviše koristi. Naš organizam, naime, ne može živjeti bez soli. Sol ili natrijev klorid ima važnu ulogu u fiziološkim procesima i neophodan je za život i zdravlje. Sve tjelesne tekućine - krv, znoj, slina i suze su slane.

Tradicionalno, himalajska sol smatrala se rezerviranom za kraljeve i od davnina je na glasu kao bijelo zlato. Najkvalitetnije gromade melju se u jestivu sol. Krupnije mljevena, koristi se u kupkama i različitim tretmanima. Kupke od himalajske soli posebno se preporučuju za različite kožne bolesti, nadraženu kožu, kod akni, osipa i problematične kože.

Teme
Linker
22. listopad 2021 10:14