Jeste li znali da treba proći tri mjeseca kako bi implantanti "sjeli" na mjesto!?
 Foto: iStock
Pogled u dekolte

Grudi: kako ih mijenja estetski zahvat, a kako priroda kroz desetljeća

12. listopad 2018.
Na izgled i čvrstoću grudi utječu starenje, trudnoća, dojenje, česte i značajne promjene kilaže i, naravno, zahvati estetske kirurgije.

Grudi su jedan od najvažnijih ženskih atributa - lijepo oblikovane i njegovane grudi ideal su ljepote, inspiracija umjetnicima, neodoljivo privlačne muškarcima, a svojim vlasnicama izvor radosti i samopouzdanja. Nije čudo da mnoge žene nastoje grudi održati lijepima i čvrstima što je dulje moguće.

Povećanje grudi

Jedan od načina da se to postigne je i zahvat povećanja grudi, što je duboko intiman izbor i odluka. Takav se zahvat obično obavlja u općoj anesteziji, no u nekim slučajevima moguće je primijeniti i lokalnu anesteziju. Na jednom od tri mjesta rade se rezovi, a to može biti oko bradavice, ispod dojke i u udubini pazuha. Vaš liječnik će vam objasniti koje bi mjesto najbolje odgovaralo vašoj anatomiji, ali i općenito vašoj zdravstvenoj situaciji.

Kad zahvat počne, liječnik prvo radi rez na koži, a zatim zasijeca kožu dalje do mjesta gdje će napraviti "džep" u koji će smjestiti implantat. U većini slučajeva implantati se smještaju ispod prsnih mišića, no mogu se postaviti i iznad mišića. Kad se implantati umetnu, liječnik provjerava njihov položaj kako bi bio siguran da su jednako postavljeni, a tek onda zašiva džep i okolnu kožu koncem koji se sam razgrađuje.

Ako sve prođe glatko, takav zahvat u prosjeku traje oko sat i pol, nakon čega slijedi relativno lagan period oporavka. Nakon zahvata grudi su pokrivene flasterima i omotane zavojem (danas se koriste i posebni obloženi grudnjaci) koji se uklanjaju nakon 24 sata, iako neke pacijentice vole zadržati zavoje još nekoliko dana za svaki slučaj. Ako se pojave bilo kakvi podljevi ili otekline, one bi se trebale povući u roku od dva do tri tjedna, a kroz taj period cijeljenja liječnici preporučuju nošenje pamučnih sportskih grudnjaka bez žičanih obruba.

Većina liječnika smatra da se poslu možete vratiti sedam do deset dana nakon zahvata, laganom aerobnom aktivnosti možete se početi baviti nakon dva tjedna, a potpuno se vratiti normalnom životu za četiri do šest tjedana.

Iako se povećanje grudi vidi odmah, ponekad je potrebno i do tri mjeseca da bi implantati dobro "legli" i smjestili se u trajan položaj. Zato se nemojte uspaničariti ako vam se u prvom trenutku vaše "nove" grudi učine previsoko postavljene. Imate li ikakvih pitanja ili problema, razgovarajte sa svojim liječnikom: on će vas ionako naručiti na kontrolu dan nakon zahvata, zatim ponovo nakon tjedan dana, pa nakon tri tjedna, zatim poslije šest mjeseci i još jednom nakon godinu dana. Nakon toga kontrole će biti potrebne svake dvije godine kako bi se provjerilo drže li implantati dobro.

Najtraženiji zahvat u SAD

Godišnje liječnici u SAD obave oko 300.000 zahvata povećanja grudi. Taj je zahvat najtraženiji zahvat estetske kirurgije u Americi, objavilo je Američko udruženje plastičnih kirurga.

Foto: iStock
Najvažnije od svega je ipak sačuvati zdravlje. Redovito obavljajte samopreglede, a po preporuci liječnika odite na UZV i/li mamografiju.

A kako se mijenjaju kroz desetljeća!?

• Dvadesete

Vaše grudi i sila teža

Omjer masnog i žlijezdanog tkiva mlade grudi čini "prpošnim" i uspravnim, a vezivno tkivo, koje se naziva i Cooperovi ligamenti, održava oblik grudi. Tom vezivnom tkivu koje je zaslužno za oblik grudi, u njegovoj funkciji možete pomoći tako da nosite potporni grudnjak tijekom dana, a sportski grudnjak tijekom obavljanja fizičkih aktivnosti.

Kakva je to kvržica?

Ako se u tako mladoj dobi pojavi kvržica, najvjerojatnije je riječ o fibroadenomu, dobroćudnom tumoru koji se javlja kod oko 13 posto žena. Kvržica veličine jednog do dva centimetra pod prstima podsjeća na glatku kuglicu koja se pomiče pod pritiskom. Oko 50 posto takvih fibroadenoma nestaju sami od sebe u periodu menopauze.

Redovito se pregledavajte

Neka vam samopregled dojki postane rutina. Obavljajte ga odmah nakon menstruacije svakog mjeseca, a jednom godišnje otiđite na pregled kod ginekologa ili senologa.

Rizik za rak dojke - 1 : 1.681

• Tridesete

Vaše grudi i sila teža

Povećanje grudi do kojeg najčešće dolazi tijekom trudnoće može rastegnuti kožu do krajnjih granica, što za posljedicu ima smanjenje ili prekid proizvodnje kolagena, ovješenost kože i pojavu strija. Nastojite li težinu dobivenu tijekom trudnoće zadržati do najviše 15,5 kilograma, smanjit ćete pretjerano širenje grudi. Ako niste rađali nastojte održavati zdravu tjelesnu težinu kako biste izbjegli nagla povećanja grudi.

Kakva je to kvržica?

Gotovo trećina dojilja pati od mastitisa, infekcije koja dovodi do stvaranja bolnih, crvenih kvržica te simptoma nalik na simptome gripe. Antibiotici mogu riješiti taj problem u roku od tjedan dana, no ponekad je potrebno obaviti i kiruršku drenažu.

Redovito se pregledavajte

Jednom mjesečno obavljajte samopregled dojki i jednom godišnje redovni pregled kod ginekologa ili senologa. Ako su vaša majka ili sestra imale ili imaju rak dojke, na prvu mamografiju biste trebali otići već u dobi od 35 godina.

Rizik za rak dojke - 1 : 232

• Četrdesete

Vaše grudi i sila teža

Čak i ako nikada niste bili trudni, vaše mliječne žlijezde će se u ovoj dobi početi smanjivati uzrokujući spuštanje grudi. Obješenost grudi možete spriječiti nošenjem push up grudnjaka, no takvo stanje je trajno moguće promijeniti jedino kirurškim zahvatom podizanja grudi.

Kakva je to kvržica?

Kako se tijelo priprema za menopauzu, luči se sve više estrogena prije ovulacije. Takve hormonalne promjene mogu potaknuti rast cisti ispunjenih tekućinom, veličine oko 5 centimetara. Te mekane kvržice (koje u nekim slučajevima liječnik može drenirati) sklone su oticanju uoči menstruacije.

Redovito se pregledavajte

I dalje se držite redovitih mjesečnih samopregleda i godišnjih odlazaka na pregled ginekologu ili senologu.

Rizik za rak dojke - 1 : 69

Menopauza

Možda ste još prilično daleko od napadaja vrućine i naglih promjena raspoloženja, ali kad je riječ o grudima ne može se ne spomenuti ta neizbježna životna promjena koja utječe i na njih. Pri izlasku iz reproduktivne dobi u tijelu se iscrpljuju razine estrogena i progesterona, hormona odgovornih za stimuliranje mliječnih žlijezda i kanala nužnih za dojenje. Bez hormonalne stimulacije taj sustav za proizvodnju mlijeka se gasi i povlači prema natrag, odnosno prema prsnom košu. Drugim riječima, ulazite u životnu fazu u kojoj grudi neizbježno počinju stremiti prema dolje. Kad se smanji i količina masnog i vlaknastog tkiva, grudi gube i velik dio potpornog sustava. Zbog toga grudi u menopauzi mogu izgubiti oblik, veličinu, gustoću i čvrstoću. Iako je logično da smanjenje razine hormona dovodi i do smanjenja grudi, kod nekih žena događa se suprotno, pa njihove grudi postaju krupnije. Budući da se metabolizam s godinama usporava, u toj je dobi teže smršavjeti, pa i održavati jednaku tjelesnu težinu, a to znači da se žene u menopauzi često debljaju, što dovodi i do povećanja grudi.

U ranoj fazi menopauze, kad su hormoni još dosta nestabilni, neki liječnici ženama preporučuju nadomjesnu hormonalnu terapiju. Točno je da takva terapija može pomoći pacijenticama koje se muče s neugodnim simptomima menopauze, a čak mogu odgoditi neželjene promjene veličine i oblika grudi, no nedavna su istraživanja pokazala da postoji povezanost između takve terapije i veće incidencije srčanih bolesti te raka dojke. Zato se danas mnogi liječnici suzdržavaju od toga da nadomjesnu hormonalnu terapiju preporučuju pacijenticama kao dugotrajno rješenje. A kako baš i nema osobito uspješnih kirurških rješenja za rekonstrukciju grudi u dobi poslije menopazue, najbolje što možete učiniti jest nositi kvalitetne grudnjake sa snažnom potporom za grudi. U svakom slučaju, promjene na grudima koje nose godine vjerojatno nećete uspjeti izbjeći, ali sasvim sigurno možete poduzeti dosta toga kako biste živjeli što dulje i zdravije i kako bi vaše grudi što dulje izgledale zadovoljavajuće.

Teme
Linker
21. rujan 2021 15:02