Shutterstock
Suzana Ciboci
Suzana Ciboci
koliko ste vitalni

Gotov za minutu - jednostavan test može odmah pokazati u kakvom je stanju vaše srce

23. ožujak 2023.
Ovaj jednostavan test učinkovit je pokazatelj zdravlja jer morate biti dobrog kardiovaskularnog zdravlja

Poznato je da dugovječnost nije samo broj godina koji doživite, već i da ostanete zdravi što je više moguće tijekom života. Test ”sjedni - ustani” može biti dobar način da shvatite koliko ste zdravi, a čak može predvidjeti i koliko ćete dugo živjeti, pokazuju istraživanja.

- To je neizravni marker vašeg zdravlja, a neki ga liječnici koriste kao pokazatelj dugovječnosti - kaže dr. Natalie Azar za TODAY.com.

Test radite tako da stanete, prekrižite noge i sjednete na pod, a potom ustanete. Zvuči lako, zar ne? Ali nije. Morate sjesti i ustati bez korištenja ruku ili bilo kojeg dijela tijela osim nogu i čvrstog trupa.


Što mjeri test

- Ovaj jednostavan test učinkovit je pokazatelj zdravlja jer morate biti dobrog kardiovaskularnog zdravlja, imati dobru ravnotežu, okretnost, fleksibilnost i snagu trupa i nogu - kaže dr. Azar i dodaje da je istraživanje iz 2012. otkrilo da je test sjedenja značajan prediktor smrtnosti kod sudionika u dobi između 51 i 80 godina.

- Studija je pokazala da što je niži rezultat, odnosno što vam je teže sjesti i ustati iz stajaćeg položaja, ili to uopće ne možete, sedam puta je veća vjerojatnost da ćete umrijeti u sljedećih šest godina - kaže dr. Azar. No, isto tako, ističe, ljudi koji su postigli najniži rezultat u studiji bili su najstariji - što znači da su imali i najveći rizik od smrti u sljedećih šest godina.

To ne znači da test nije legitiman ili da vam ne može reći ništa o vašem zdravlju čak i ako ste mlađi od 50 godina.

- Kako starimo, sve više i češće razgovaramo o kardiovaskularnom zdravlju i aerobnoj kondiciji, ali također su važni i ravnoteža, fleksibilnost i okretnost - naglašava dr. Azar.


Što ako je rezultat loš

Test ne uzima u obzir ozljede, pa ili pričekajte dok ne ozdravite kako biste isprobali test ili nemojte pretpostaviti unaprijed da su vaši rezultati loši. Vježbanjem možete postići da lako i bez pomoći ruku sjednete i ustanete s poda. Dr. Azar dodaje da ona osobno ovaj test radi često i da njezin rezultat nije uvijek savršen iako je sjajnog fizičkog zdravlja. Na to može utjecati mnogo faktora - od spomenute ozljede do bolova u leđima ili čak ako niste dobro spavali. U svakom slučaju, ako niste zadovoljni rezultatom možete izabrati neke vježbe kojima ćete poboljšati snagu, okretnost i fleksibilnost, što je svakako poželjno.

Teme
Linker
27. svibanj 2023 09:02