Istraživanja su dokazala da glazba može biti i korisna za zdravlje
 Getty Images/iStockphoto
studija

Glazbena terapija pomaže kod moždanog udara

Glazbena terapija pomaže bolesnicima s moždanim udarom u smislu da poboljšava koncentraciju i utječe na promjene u mozgu kako bi se poboljšala funkcija poznata kao neuronsko preuređenje

Piše: Goranka Jelinčić


Glazba je prisutna u mnogim aspektima našeg života. Zapravo, mnogi je smatraju bitnim elementom, koji pomaže da se opustimo i radujemo. Istraživanja su dokazala da glazba može biti i korisna za zdravlje, a najnovija otkrića govore da seanse glazbene terapije pozitivno utječu na neurorehabilitaciju pacijenata s akutnim moždanim udarom, kao i na njihovo raspoloženje.

Studija je provedena u jedinici za moždani udar i rehabilitaciju u bolnici Addenbrooke u Cambridgeu. Ukupno je 177 pacijenata sudjelovalo u 675 sesija neurološke muzikoterapije tijekom dvije godine.

Glazbena terapija pomaže bolesnicima s moždanim udarom u smislu da poboljšava koncentraciju i utječe na promjene u mozgu kako bi se poboljšala funkcija poznata kao neuronsko preuređenje. S druge strane, fizičke prednosti uključuju bolje funkcioniranje ruku.


Prevladavanje slabog raspoloženja i umora

Mnoga ponavljanja su neophodna za neurorehabilitaciju. Osim sviranja fizičkih instrumenata (tipkovnica, bubnjevi i ručna udaraljke), u pokusu su koristili i iPad s instrumentima osjetljivim na dodir kako bi pomogli pacijentima s rehabilitacijom ruku. Tako je poboljšana spretnost prstiju uz kognitivni trening.

Nadalje, provedene su neurološke glazbeno-terapijske sesije u kombinaciji s rehabilitacijskim tretmanom moždanog udara, što uključuje fizikalnu terapiju, logopedsku terapiju, kliničku psihologiju i radnu terapiju.

Od 139 bolesnika, članova obitelji, kao i bolničko osoblje koji su završili upitnike, prosječan odgovor bio je da je neurološka terapija glazbom „korisna”, ili „vrlo korisna.” O d 52 pacijenta koji su ispunili upitnike za raspoloženje, došlo je do smanjenja „tužnih“ odgovora i povećanja „sretnih“ odgovora nakon jedne sesije.

Dakle, govorni i jezični terapeuti zabilježili su pozitivan utjecaj na buđenje i angažman pacijenata, te su izvijestili da pacijentima može pomoći u prevladavanju slabog raspoloženja i umora, uobičajenog nakon moždanog udara.

Nakon uspjeha ovog ispitivanja, Cambridgeov institut za istraživanje glazbene terapije na Sveučilištu Anglia Ruskin i bolnica Addenbrooke razvijaju ideje za uspostavljanje stalnog tretmana neurološke muzikoterapije u sobi za moždani udar.

Linker
14. travanj 2024 10:52