Glazba znatno umanjuje anksioznost i potrebu za tabletama protiv bolova.
 Foto: iStock
Muzička terapija

Glazba dokazano pomaže prije i poslije operacije

Pozitivan učinak bio je izraženiji kod pacijenata koji su sami birali glazbu koju će slušati.

Terapija glazbom koja uključuje pjevanje, ritmično bubnjanje i slušanje glazbe ima velik pozitivni učinak na pacijente, posebno nakon operativnih zahvata, navodi se u istraživanju koje je objavljeno u stručnom časopisu američkih ortopeda American Journal of Orthopedics.

Dostupno svima

Istraživači u bolnici Mount Sinai u New Yorku istražili su kako glazba djeluje na oporavak nakon operacije kralježnice na 30 ispitanika u dobi od 40 do 55 godina.

Terapija glazbom počela je 72 sata nakon operacije, a bila je kombinirana sa standardom postoperativnom njegom. Ispitanici su izjavili da im je glazba pomogla u ublažavanju bolova i anksioznosti u danima nakon operacije.

Već je i ranije jedna velika studija britanskih znanstvenika, objavljena u Lancetu, otvorila vrata glazbi u bolničkim odjelima. Naime, zaključili su kako pacijentima treba omogućiti da odaberu glazbu koja će svirati prije i nakon operacije jer znatno umanjuje anksioznost i potrebu za tabletama protiv bolova, a također smanjuje rizik za previsoki krvni tlak i ubrzani rad srca, i to za 40 posto, što je dokazano jednim drugim istraživanjem na sveučilištu u Zürichu.

Pozitivan učinak bio je izraženiji kod pacijenata koji su sami birali glazbu koju će slušati.

- Muzika nije invazivna, sigurna je i jeftina intervencija koja bi trebala biti dostupna svima koji će biti operirani - rekla je dr. Catherine Meads sa Sveučilišta Brunel. Bolnica The Royal London Hospital pokrenula je potom projekt tijekom kojega su puštali glazbu ženama koje su prošle carski rez i histeroskopiju.

Linker
16. travanj 2024 14:16