Glavobolja izazvana tumorom mozga obično se učestalo ponavlja ili je stalna i ne popušta.
 Getty Images/iStockphoto
Na što obratiti pažnju

Glavobolja nije na prvom mjestu: simptomi koji mogu ukazivati na tumor na mozgu

08. listopad 2019.
Tumor na mozgu dolazi u svim oblicima i veličinama, a tako je i s njegovim simptomima.

Tumor na mozgu dolazi u svim oblicima i veličinama, a tako je i s njegovim simptomima.

- Oni prvenstveno ovise o položaju tumora. Na primjer, ako se tumor nalazi blizu dijela mozga koji kontrolira ruke ili vid, simptomi mogu uključivati utrnulost ili zamagljeni vid - rekao je neurokirurg Theodore Schwartz.

Dodaje da kada uzmemo u obzir da svaka stanica u mozgu može postati tumor i da mozak kontrolira informacije iz svakog dijela tijela, popis potencijalnih simptoma tumora može biti beskonačan. Ipak, neki znakovi i simptomi su češći od drugih.


1. Napadaji

Bez obzira na vrstu tumora, napadaji su često jedan od prvih znakova da se nešto događa.

- Zbog iritacije od tumora neuroni su 'bez kontrole' te to dovodi abnormalnih pokreta - kaže Schwartz. Poput tumora, napadaji imaju mnogo oblika. Možete doživjeti grčenje cijelog tijela ili trzanje u jednom zglobu ili dijelu lica.


2. Nespretnost

Konstantno popikavanje i problemi s ravnotežom, mogu biti znakovi nevolje. Problemi s govorom, gutanjem ili kontroliranjem izraza lica također su jedni od simptoma.


3. Utrnulost

Kao i kod nespretnosti, gubitak osjeta u nekom od udova ili u dijelu lica ne biste smjeli ignorirati. Ako se tumor formira na samom moždanom deblu, simptomi će se odraziti na ravnotežu i utrnulost. Razlog tomu leži u činjenici da se na tom mjestu mozak spaja s leđnom moždinom.


4. Promjene u pamćenju ili razmišljanju

Iako je istina da tumor može drastično promijeniti nečije ponašanje i osobnost, takve radikalne promjene, koje najčešće vidimo u filmovima, u stvarnosti su ipak rijetke. Ljudi s tumorom na mozgu najčešće će imati problema s pamćenjem te će se osjećati zbunjeno.


5. Mučnina

Ovdje govorimo o mučnini za koje nema objašnjenja i mučnini koja traje već neko vrijeme i ne popušta.


6. Problemi s vidom

Zamagljenost, dvostruka slika i gubitak vida mogu biti povezani s tumorom, kaže neurokirurg. Dodaje da osoba također može vidjeti i razne plutajuće oblike koje se nazivaju aure.


7. Neuobičajene glavobolje

Iako mnogi odmah povezuju jake glavobolje s tumorom, one zapravo nisu rani pokazatelj bolesti, kaže Schwartz. Glavobolje se mogu javiti kod većih tumora, ali nisu među prvim simptomima.

Glavobolja izazvana tumorom mozga obično se učestalo ponavlja ili je stalna i ne popušta. Često je jaka, a može početi u nekoga tko prije nije imao glavobolje. Pojavljuje se noću i prisutna je pri buđenju.

Teme
Linker
22. listopad 2021 11:41