SHUTTERSTOCK
Isprobajte

Glavobolja, nesanica, umor... ovo su simptomi učestalog zdravstvenog poremećaja kojemu je lako doskočiti

Mnogi upravo sada pate od proljetnog umora, a važnu ulogu u prevenciji simptoma imaju pravilna prehrana, kvalitetan san i redovita fizička aktivnost

I dok vani cvatu proljetnice, drveće se počinje zeleniti, a sunce je sve duže na obzoru, vi se osjećate umorno, iscrpljeno, nemate volje za ustajanjem iz kreveta, bezvoljni ste i muče vas glavobolje? Vjerojatno patite od proljetnog umora - dobro znane pojave suprotne buđenju prirode.

Radi se o čestom zdravstvenom poremećaju, fenomenu uzrokovanom promjenom sezone, a ne bolesti, od kojeg pate mnogi ljudi diljem svijeta upravo u ovo vrijeme. Tijekom zime naše tijelo proizvodi manje serotonina, poznatijeg kao hormon sreće, a više melatonina, hormona sna. Kad na proljeće dani postanu duži, naše tijelo počinje dobivati više sunca nego prijašnjih mjeseci i dolazi do hormonalnog disbalansa. Više svjetlosti uzrokuje oslobađanje više serotonina, a sve manje melatonina što dovodi do toga da spavamo manje i lošije pa smo umorni. Također, raste temperatura tijela, krvne žile se proširuju, a tlak pada. Naš organizam se jednostavno ne može prilagoditi na sve ove promjene preko noći pa smo skloniji nedostatku motivacije i energije.

Dobra vijest je da sve ove negativne posljedice, odnosno simptomi, uglavnom traju najviše nekoliko tjedana, koliko je potrebno za prilagodbu organizma, a još bolja vijest je da možete napraviti nekoliko jednostavnih promjena kako bi prijelaz u proljeće bio što bezbolniji. Krenite odmah i dočekajte svako novo sunčano jutro s puno energije i osmijehom na licu!

1. Ustanite sat vremena ranije i uživajte u fizičkoj aktivnosti na otvorenom

O da, prvih nekoliko jutara ovo neće biti lagan zadatak, ali organizam će vam vrlo brzo postati zahvalan. Zahvaljujući suncu koje izlazi sve ranije, lakše ćete se razbuditi, no ustajanje bi i dalje mogao biti izazov. Zato stavite mobitel dalje od kreveta ili se samostalno motivirajte nečim što volite, primjerice ako ustanem sat vremena ranije i prošetam do posla, umjesto da idem automobilom, kasnije ću se počastiti kavom s kolegicom. Također, boravak na otvorenom omogućit će vam potrebne količine vitamina D što vam može pomoći da se lakše borite s umorom, nesanicom i glavoboljama.

image
SHUTTERSTOCK

Kad dan započnete s fizičkom aktivnošću već ste učinili nešto dobro za sebe i organizam će vas moći nagraditi dobrim raspoloženjem, izlučivanjem hormona sreće, serotonina i većom produktivnošću! Upravo je sada pravo vrijeme za krenuti sa šetnjom, trčanjem ili bicikliranjem na otvorenom.

2. Počastite se saunom ili masažom

Za krvožilni sustav dobro je kombinirati vrući i hladan tuš jer ćete time potaknuti pomalo uspavanu cirkulaciju, a mogli bi vam pomoći i sauna ili dobra masaža. Ujedno na taj način pomažete vašem tijelu da se navikne na promjene koje upravo doživljava, prelazak sa zime na proljeće. Tu su i odlični benefiti za vaše mentalno zdravlje i odmak od brojnih obaveza i dnevne rutine što vam također može pomoći u borbi protiv proljetnog umora.

3. Potražite pomoć pravih namirnica u svakodnevnoj prehrani

Pravilna prehrana i inače je glavni faktor zdravlja, a sada vam može biti najbolja pomoć za svladavanje sezonske letargije. Najvažniji su vitamin C te vitamini B koji povećavaju razinu energije. Vitamin C naće ćete u voću i povrću, a vitamine B u jajima, mlijeku, žitaricama, povrću, grahoricama i ribi. Sada je važnije nego ikad izbjegavati teška, masna jela, kao i slatkiše jer će upravo te namirnice povećati umor. Kockica tamne čokolade je sasvim dovoljna da zadovolji potrebu za slatkim.

Osim toga vodite računa da pijete dovoljne količine tekućine. To može biti voda, čaj ili neka fina juha, a pobrinite se da svom tijelu osigurate barem 0,3 dl/kg tjelesne težine. To znači da osoba od 60 kilograma treba popiti 18 dl, točnije 1,8 litara vode.

Primjer proljetnog menija koji će vas napuniti energijom je: zobena kaša sa sušenim voćem i orašastim plodovima ili jagodama za doručak, zeleni 'power' smoothie kao međuobrok, file lososa i blanširano povrće za ručak, drugi međuobrok može biti naranča ili jabuka, a večera pileća prsa i brokula pripravljena na grill tavi.

image
SHUTTERSTOCK

Donosimo vam jednostavan recept za zeleni 'power' smoothie:

Sastojci:

2 šalice svježeg špinata

1,5 šalica mlijeka ili biljnog napitka po izboru

1 banana

1 jabuka

¼ avokada

Priprema: Ubacite sve u blender na 30 sekundi i vaš zeleni energetski smoothie je spreman za konzumiranje!

4. Nemojte trpjeti bolove

Jedan od simptoma proljetnog umora je glavobolja, a zbog promjena vremena moguće je osjetiti i meteoropatske reakcije poput prolaznih bolova u mišićima i zglobovima. Također, učestala proljetna boljka je i nesanica, koja posljedično može dovesti do glavobolje. Bol ne treba trpjeti, važno je reagirati na nju čim se pojavi kako ne bi postala još jača i teža za liječiti. Također, trpljenje bolova može još dodatno narušiti kvalitetu naše svakodnevnice koja ionako nije jednostavna ako patite od proljetne letargije.

Glavobolja i bolovi u mišićno-koštanom sustavu tijekom perioda proljetnog umora su uglavnom blagog do srednje jakog intenziteta te ih učinkovito može suzbiti provjereno dobar analgetik, kao što je Lekadol koji sadrži 500 miligrama paracetamola. Najbolje je uzeti ga 45 minuta prije jela, a koristi se suzbijanje glavobolje, zubobolje, bolova tijekom menstruacije, bolova kod ozljeda, bolova nakon liječničkih i stomatoloških zahvata, prolaznih bolova u mišićima i zglobovima, bolova poput osteoartritisa, bolova u donjem dijelu leđa koji nemaju upalnu podlogu.

image
SHUTTERSTOCK

Paracetamol (djelatna tvar lijeka Lekadol), predstavlja sigurniju opciju od analgetika iz skupine nesteroidnih protuupalnih lijekova i acetilsalicilatne kiseline te ga u preporučenim dozama i nakon konzultacija s liječnikom mogu uzimati i osobe koje uzimaju antikoagulantne lijekove ili su imali/imaju ulkus želuca ili dvanaesnika. U dogovoru s liječnikom paracetamol mogu uzimati i trudnice, bolesnici koji imaju astmu te stariji bolesnici koji piju druge vrste lijekova jer paracetamol ima manji broj interakcija s drugim lijekovima.

5. Nemojte preskakati nužnih osam sati sna

Iako sunce zove na ranije ustajanje, san je i dalje važan. Štoviše, osam sati je nužno da biste sa što manje tegoba preživjeli promjenu godišnjeg doba. Nekoliko prijedloga: uspostavite rutinu odlaska na spavanje i buđenja te je se držite koliko god je to moguće, spustite rolete jer spavanje u potpunom mraku potiče izlučivanje melatonina (hormon bitan za usnivanje i spavanje), a ako vam je potrebno – odspavajte 20 minuta tijekom dana.

image
SHUTTERSTOCK

Velika promjena godišnjeg doba, iako ju doživljavamo iz godine u godinu, i dalje uspijeva iznenaditi naš organizam. No, ovog proljeća preokrenite stvari u svoju korist i upravo ovo vrijeme iskoristite za bolje navike! Pridržavanjem gore navedenih prijedloga, možete napraviti velike pomake ne samo u lakšoj prilagodbi na „proljetno buđenje“ nego i za svoje fizičko i mentalno zdravlje općenito.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s farmaceutskom tvrtkom Sandoz.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

IZVORI:

Linker
20. rujan 2023 08:57