Ginseng je cijenjen i na Istoku i na Zapadu
 Getty Images/iStockphoto
Lijek iz prirode

Ginseng - moćan korijen i antioksidans koji štiti stanice i organe, uključujući srce i krvne žile

14. prosinac 2020.
U Kini je ginseng glavni sastojak za liječenje seksualne impotencije, a na Zapadu je vrlo cijenjen za očuvanje kognitivnih sposobnosti

Ginseng je korijen koji ima dug popis zdravstvenih prednosti i blagotvorno djeluje protiv raka, dijabetesa, umora, protuupalno, poboljšava kognitivne funkcije, djeluje na imunitet i cirkulaciju. Poznat je i kao sredstvo za poboljšanje potencije. Postoji mnogo različitih vrsta ginsenga.
Azijski ginseng (đavolski grm, korejski ginseng, lat. Panax ginseng C. A. Meyer) biljna je vrsta iz porodice Araliaceae. Uglavnom raste u planinskim i šumskim područjima u Koreji, u sjeveroistočnoj Kini, istočnom Sibiru, odnosno Dalekom istoku Rusije. Posebno je cijenjen u kineskoj tradicionalnoj medicini.

Bijeli i crveni

Visokokvalitetan divlji ginseng postiže vrlo visoku cijenu, uzgojeni korijen znatno je jeftiniji i manje je kvalitetan. U Sjevernoj Americi raste američki ginseng (Panax quinquefolium L.). Korijen se bere kada je biljka stara od tri do šest godina. Dvije su vrste ginsenga komercijalno dostupne. Bijeli ginseng proizveden sušenjem korijena na zraku i crveni ginseng proizveden izlaganjem korijena vrućim parama, nakon čega se suši. Te dvije vrste imaju različit sastav aktivnih tvari.

Ginseng je već dugo godina predmetom istraživanja, koja su utvrdila da sadrži triterpenske saponine (ginsenozidi), eterično ulje, polisaharide, poliacetilene, fenolne supstance, trigliceride, masne kiseline, aminokiseline, peptide, pektine, sterole, bjelančevine i mineralne tvari te vitamin C i B-kompleks. Riječ ginseng u prijevodu znači "sveljekovita čovjekolika biljka", što ukazuje na to da ima široko polje djelovanja.

On je adaptogen jer poveća otpornost na fizički, kemijski i biološki stres te podiže opću vitalnost organizma. Učinak se vidi nakon nekoliko tjedana korištenja. Uz to ima kortikosteroidni učinak koji također pomaže kod izloženosti virusima, temperaturnim oscilacijama, stresu, naporu u sportu, zračenju, povećava rad nadbubrežne žlijezde. Nekoliko je istraživanja pokazalo i da ginseng ima antioksidativno djelovanje, štiti stanice i organe, uključujući srce i krvne žile.

Za psihomotorne sposobnosti

U Kini je ginseng glavni sastojak za liječenje seksualne impotencije, a na Zapadu je vrlo cijenjen za očuvanje kognitivnih sposobnosti i poboljšanje psihomotornih sposobnosti (pozornost, prerada informacija).

Sve o ljekovitom bilju, metodama i terapijama iz narodne medicine čitajte u novom Doktoru plus, u prodaji je od četvrtka, 17. prosinca.

Teme
Linker
13. svibanj 2022 18:36