Dr. sc. Ivana Alujević Jakus

 FOTOGRAFIJE: ANTE CIZMIC/CROPIX
Estetski tretman

Ginekologinja nam je otkrila sve o vaginalnom pomlađivanju i zašto se mnoge žene odlučuju na korekciju stidnih usana

Vaginalno pomlađivanje predstavlja veliku pomoć i napredak za poboljšanje zdravlja i seksualnog života svake žene, tvrdi ginekologinja


Zašto se mnoge žene odlučuju na vaginalno pomlađivanje ili korekciju stidnih usana? Rade li to samo zbog estetskog izgleda ili njime ipak rješavaju neke tegobe?

Odgovore nam je dala dr. med. Ivana Alujević Jakus, specijalistica ginekologije i porodništva te subspecijalistica uroginekologije, iz Poliklinike MakeOver u Splitu.

- Estetska medicina kao jedna od sve popularnijih grana medicine postupno nalazi svoju primjenu i u oblasti ginekologije te tako stidljivo otvara vrata jednom potpuno novom pristupu ženi, ženskoj intimnoj regiji, ženskoj seksualnosti i potrebama u cjelini. Rješavanje niza tegoba koje su do jučer bile „tabu tema“, a vezane su za intimnu regiju, dovodi do podizanja samopouzdanja žene, a u konačnici i boljeg odnosa s partnerom i okolinom - objašnjava dr. Alujević Jakus.


Što je vaginalno pomlađivanje?

Pojam vaginalnog pomlađivanje obuhvaća u biti sve što mijenja anatomiju rodnice. To uključuje i unutarnje i vanjske strukture, stoji na stranicama Sveučilišta Utah.

Potreba za uljepšavanjem i produljivanjem mladolikosti intimnog područja prisutna je u svim dobnim skupinama, ističe ginekologinja, a danas je dostupna kroz niz suvremenih, potpuno bezbolnih, uglavnom ne kirurških postupaka koji su u svijetu već dugi niz godina dio ženske njege i predstavljaju vrstu seksualnog wellnessa.

- Vaginalno pomlađivanje predstavlja veliku pomoć i napredak za poboljšanje zdravlja i seksualnog života svake žene - tvrdi ginekologinja. Dodaje kako pomlađivanje vagine i vulve uključuje širok spektar neinvazivnih postupaka koji ciljano rješavaju probleme kao što su:

  • hiperpigmentacija ženskog intimnog područja,
  • nezadovoljstvo izgledom velikih i malih stidnih usana,
  • smanjen elasticitet i mlohavost vagine,
  • suhoća vagine,
  • učestale infekcije vagine,
  • učestale infekcije mokraćnog sustava,
  • bol i nelagoda pri spolnom odnosu, izostanak orgazma,
  • početni oblici nekontroliranog otjecanja urina.
image
FOTOGRAFIJE: PRIVATNA ARHIVA


Kome je tretman namijenjen?

Tretman se preporučuje svakoj ženi nakon poroda neovisno o dobi te svakoj ženi u menopauzi kao i svima koje žele postići veću razinu samopouzdanja i poboljšati kvalitetu seksualnog života, ističe dr. Alujević Jakus.

- Tijekom poroda dolazi do oštećenja vezivnog tkiva vagine te tkiva velikih i malih usana uz popuštanje potpore okolnim strukturama. Posljedično, vagina se širi, što dovodi do slabljena seksualnog užitka. U idućoj trudnoći, navedena oštećenja postaju još veća jer je vezivno tkivo već oštećeno od prije. Oštećenje vezivnog tkiva koje podupire unutarnje organe, a u prvom redu mokraćni mjehur i mokraćnu cijev, rezultira spuštanjem mokraćnog mjehura uz moguću pojavu nekontroliranog otjecanja urina - navodi sugovornica.

Neovisno o tome je li žena rodila ili nije, tijekom menopauze svaka žena se, tijekom prirodnog procesa starenja, uslijed manjka estrogena, susreće s promjenama u intimnom području, navodi ginekologinja. Dodaje kako se mokraćni mjehur spušta što uzrokuje nekontrolirano mokrenje.

- Sluznica vagine je stanjena i znatno suha zbog čega mnoge žene imaju probleme tijekom seksualnog odnosa i sve to često dovodi do osjećaja srama i nezadovoljstva kod žena - kaže. Dodaje kako je cilj vaginalnog pomlađivanja:

  • jačanje i zatezanje vezivnog tkiva vagine,
  • zadebljanje i obnova sluznice vagine,
  • poboljšavanje seksualnog života,
  • olakšavanje postizanja orgazma i poboljšavanje orgazma,
  • uklanjanje suhoće vagine,
  • uklanjanje i prevencija simptoma nekontroliranog mokrenja,
  • vraćanje samopouzdanja ženi i poboljšavanje kvalitete života.

- Pacijentice tretmane izvode prvenstveno kako bi brinule o svom zdravlju, riješile se neugodnosti i poboljšale kvalitetu svog života. Naravno da dolaze i iz estetskih razloga, ali sve je međusobno usko povezano. Kroz razgovor s pacijenticom uvijek se dođe do glavnog „krivca“, odnosno uzorka dolaska, što naravno, uvijek ostaje povjerljivo između liječnika i pacijenta - istaknula je liječnica.


Kako izgleda tretman i koji su rizici?

Ginekologinja objašnjava kako se u estetskoj ginekologiji, kod tretmana vaginalnog pomlađivanja, primjenjuje PRP tretman (popularno znan kao „vampirski postupak“) u kojem se pacijent tretira vlastitom krvlju, a pritom se koristi najsuvremeniji uređaj Angel.

- Kada govorimo o rizicima ili nekim potencijalnim negativnim posljedicama tretmana vaginalnog pomlađivanja, njih jednostavno nema. Nema ih iz jednostavnog razloga jer se radi o prirodnim preparatima. Hijaluronska kiselina koja se koristi je dio naše kože i po sastavu je običan šećer. S druge strane u PRP tretmanu koriste se pripravci dobiveni iz naše vlastite krvi jer se uzima periferna krv koja se obrađuje u uređaju i koja se vraća u pacijenta - objašnjava nam.

S obzirom na to da se brojni tretmani rade samo kako bi se promijenio estetski izgled vagine, upitali smo ginekologinju kako se izvodi taj tretman.

- Male usne tretiraju se samo i isključivo ako postoje neke asimetrije. Tada govorimo o kirurškim korekcijama (labioplastika). Male usne, same po sebi, praktički se nikad ne tretiraju plazmom ili hijaluronom. Tako se tretiraju velike usne zbog na primjer, izbjeljivanja ili vraćanja volumena - istaknula je.

Povratne reakcije pacijentica dr. Alujević Jakus su pozitivne te nerijetko svjedoče naknadim reakcijama oduševljenja koje potvrđuju da je tretman ispunio njihova očekivanja.

-Takve njihove reakcije najbolja su i najljepša potvrda da smo napravili dobar i kvalitetan posao iza kojeg stoji uspješan rezultat, zdravija, sretnija i zadovoljnija žena - zaključila je dr. Alujević Jakus.


Izgled Barbie lutke

'Savršena vagina i vulva' ili "Izgled Barbie lutke" je kad su nabori vulve uski i nevidljivi, ostavljajući dojam da je vaginalni otvor zatvoren. Sve više žena traži ovaj izgled, odnosno dojam, kada je u pitanju estetska kirurgija ženskih genitalija.

- Iskreno, mislim da ideja o 'savršenoj vagini i vulvi' proizlazi iz nedostatka točnih informacija o tome kako vulve izgledaju. Ako je jedina stvar na koju se možemo referirati pornografija onda se može stvoriti dojam da bi vulve trebale biti male i nježne, a sve izvan toga se čini manje prihvatljivim, a mi nemamo načina osporiti tu pretpostavku - kaže Annemarie Everett, certificirana specijalistica za žensko zdravlje za Healthline.

Prirodan je poriv željeti se suprotstaviti znakovima starenja. Međutim, važno je da u pokušaju da to učini žena ne ugrozi svoje mentalno ili fizičko zdravlje.

- Razgovarajte sa svojim ginekologom prije nego što tražite kozmetički zahvat, postavite prava pitanja, možda će vam predložiti druge opcije koje niste razmatrali. Većini žena samo treba uvjeravanje da je njihova vagina normalna - rekla je dr. med. Jo Hill, uroginekologinja sa Sveučilišta Utah Health.

Linker
12. travanj 2024 00:29