GILBERTOV SINDROM

Gilbertov sindrom se najčešće javlja kod osoba muškog pola i po prvi put se manifestira u djetinjstvu ili ranoj adolescenciji.

Gilbertov sindrom

Gilbertov sindrom

Gilbertov sindrom se najčešće javlja kod osoba muškog pola i po prvi put se manifestira u djetinjstvu ili ranoj adolescenciji. Bilirubinemija se registrira bilo u fazi skoka bilirubina sa pojavom ikterusa, bilo slučajno u toku sistematskih pregleda. Simptomi se mogu isprovocirati različitim egzogenim i endogenim faktorima kao što su fizički napor, emotivni stres, dijetalne greške, gladovanje, konzumacija alkohola, medikamentozna terapija, operativni zahvati, trudnoća i promjene temperature.

Najčešći simptomi su: bol pod desnim rebarnim lukom, slabina, gađenje, povraćanje, gubitak apetita, nadutost, proljev ili zatvor. Javljaju se i psihički i vegetativni simptomi: depresija, razdražljivost, nervoza, nesposobnost koncentracije pažnje, strah, preuveličavanje subjektivnih tegoba, glavobolja, znojenje, lupanje srca i nesanica. Ikterus je rjeđe kožni, najčešće sluzokožni. Ponekad se registrira hepatosplenomegalija (uvećana jetra i slezina).

Dijagnoza

Postavlja se na osnovi anamneze, kliničke slike, laboratorijskih nalaza, fenobarbitonskog i hipokalorijskog testa.

Liječenje

Uglavnom Gilbertov sindrom predstavlja stanje koje je doživotno, ali benigno i neprogredijentno i ne zahtijeva ni liječenje ni rehabilitaciju. Ipak neki oblici, koji su praćeni intenzivnim simptomima u fazi skoka bilirubinemije zahtijevaju izbjegavanje provokativnih faktora kao što su gladovanje, psihički i fizički napori i drugo. Ponekad se mogu primijeniti sedativi, vitamini B grupe i lijekovi koji stabiliziraju vegetativni živčani sustav.

Izvor:stetoskop.info

Gilbertov sindrom

Linker
24. travanj 2024 08:42