Za razliku od 'klasičnog', ovaj zahvat ne podrazumijeva rezanje mišića.
 Getty Images/iStockphoto
SVe što trebate znati

Francuski carski rez nova je metoda poroda u KBC-u Sestara milosrdnica: manje boli, duže traje, a ne izvodi se samo u jednom slučaju...

Liječnici dr. sc. Ozren Grgić i dr. sc. Marijo Čukelj educirali su se za ovaj zahvat u Parizu, a dr. Grgić ih je u KBC-u Sestara milosrdnica dosad izveo više od trideset.

Carski rez dobio je poštednu verziju otkako se sve češće provodi takozvani francuski carski rez. Za razliku od "tradicionalnog" kod ekstraperitonealnog carskog reza (FAUCS, French Ambulatory extraperitone-al cesarean section) - kako se "francuski" carski rez službeno naziva, ne režu se mišići trbuha nego se samo radi potkožni rez, a mišići se odmiču te se maternici pristupa s vanjske strane ne ulazeći u trbuh.

Ova nova metoda, pri kojoj je oporavak bitno brži, provodi se i u zagrebačkom Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice.


Kući nakon tri dana

Naime, liječnici dr. sc. Ozren Grgić i dr. sc. Marijo Čukelj educirali su se za ovaj zahvat u Parizu, a dr. Grgić ih je u KBC-u Sestara milosrdnica dosad izveo više od trideset. Većina žena nakon ovakvog poroda kući ide nakon tri dana, a metoda se primjenjuje i kad je dijete okrenuto na zadak, kod blizanaca, ali se ne preporučuje u slučaju potrebe za hitnim carskim rezom.

Francuski carski rez je idealan i kad je dijete lakše od četiri kilograma jer bi se u protivnom možda morao rez proširivati ili koristiti dodatni instrumenti.

Osim što je oporavak za rodilju brži, ona aktivno sudjeluje u porodu tako što puše u cjevčicu i kontrahira svoje trbušne mišiće čime pomaže porodničaru.

S obzirom na to da se ne reže trbuh, bolovi su nakon zahvata znatno manji, a rodilji nije potreban kateter kako bi mogla mokriti. Porođaj djeteta je sporiji i duži nego kod klasičnog carskog reza, ali to je zato što je smanjen "radni" prostor. Nakon poroda rodilja 12 sati ostaje pod nadzorom u rađaonici, ali može ustati, hodati, mokriti ili se tuširati kao i nakon vaginalnog poroda. Dan nakon zahvata odlazi u sobu na odjel, mnogo je pokretnija nego one koje rode uobičajenim carskim rezom i sposobna je brinuti se za dijete, a po potrebi dobiva tablete protiv bolova.


Edukacija tima

Do kraja rujna u KBC-u Sestre milosrdnice doći će ekipa iz Francuske koja će o ovoj metodi poroda, tj. o pripremi, zahvatu i postoperativnoj njezi, educirati multidisciplinarni tim od primalja, sestara instrumentarki, anesteziologa, neonatologa i opstetričara. Dr. Ozren Grgić, koji inače vodi Odjel za patologiju trudnoće na Klinici za ginekologiju i porodništvo u KBC-u Sestre milosrdnice, odlazi u Tel Aviv na dodatnu edukaciju o minimalno invazivnom carskom rezu.

Linker
15. travanj 2024 22:57