Kad osjetite poriv za pražnjenje, učinite to bez odgađanja.
 Foto: iStock
Neugodno i nezdravo

Evo što se događa u tijelu ako zadržavate stolicu

20. lipanj 2017.
Izbjegavajte metode zadržavanja stolice, bez obzira na razlog. Kad osjetite poriv za pražnjenje, učinite to bez odgađanja, odnosno barem u prvih nekoliko sati od prvog poriva.

Unekim situacijama pražnjenje može biti nepraktično, nezgodno, onemogućeno ili vam je jednostavno neugodno to učiniti negdje drugdje, a ne u vlastitom domu. Zbog toga svi mi razvijamo neke metode zadržavanja stolice što, osim što je neugodno, može biti i nezdravo. Evo zašto.

U TRENUTKU KAD OSJETITE PORIV ZA VELIKU NUŽDU

Kad stolica stigne do rektuma, šalje vam signal da trebate na zahod, a to se najčešće događa nakon jela ili nakon jutarnje kave (iako su mogući i drugi termini).

NAKON DVA SATA

Nije lako zadržavati stolicu jer morate svjesno stegnuti sfinktere. U prvih nekoliko sati osjećat ćete pritisak u abdomenu koji neki ljudi opisuju kao grčeve, a neki kao još veći poriv za nuždu. Zadržavanje stolice izaziva osjećaj nadutosti i nelagode.

NAKON 6 SATI

Nakon toliko vremena moguće je da već i izgubite poriv za obavljanje nužde, ali to nije zato što je stolica nekim čudom nestala, već je došlo do zatvora.

NAKON 12 SATI

Što dulje stolica stoji, to postaje tvrđa. Nakon toliko vremena trbuh postaje ispupčen, a pritisak je toliki da ga više ne možete uvući i da hoćete. Kako se stolica stvrdnjava u crijevima, povećava se rizik za bolno i neugodno pražnjenje pri kojem može doći i do pucanja kože ili krvarenja.

AKO JE I DALJE ZADRŽAVATE

Ako se takva situacija nastavi, moguće je da će vam biti potreban laksativ. U svakom slučaju, poruka je da kad osjetite poriv za pražnjenje, učinite to bez odgađanja ili barem u prvih nekoliko sati od prvog poriva

Teme
Linker
17. rujan 2021 14:46