Što trebate znati
 Getty Images/iStockphoto
imate li ga

Evo kako treba izgledati vaša kućna ljekarna i koji nezaobilazni lijek je poželjno imati

15. listopad 2020.
Pri punjenju kućne ljekarne važno je znati što biste trebali imati u njoj kao i da lijekove treba ispravno čuvati kako bi se održalo zdravlje ukućana

 

Svako kućanstvo bi trebalo imati malu kućnu ljekarnu s najosnovnijim medikamentima za samoliječenje blažih zdravstvenih tegoba, zbog kojih nije nužan posjet liječniku, a osobito ovih dana. Pri punjenju kućne ljekarne važno je znati što biste trebali imati u njoj kao i da lijekove treba ispravno čuvati kako bi se održalo zdravlje ukućana. Donosimo popis osnovnih stvari koje bi svako kućanstvo trebalo imati, a posebnu pozornost obratite na lijek koji vam može olakšati uobičajene tegobe.


PRIBOR ZA PRVU POMOĆ

Osnovni pribor za prvu pomoć trebali bi imati u kućnoj ljekarni za liječenje blažih zdravstvenih problema zbog kojih nije potreban odlazak liječniku, kao što su pomoć kod manjih ozljeda, a trebao bi sadržavati: univerzalni antiseptik za kožu i sluznice (dezinficijens), sterilne gaze i komprese raznih veličina, zavoj, kopče za zavoj ili flastere, antibiotski gel ili prašak za dezinfekciju rana. Dobro je imati i toplo-hladne obloge za slučajeve uganuća, padova, oteklina, prouzročenih primjerice sportskim ozljedama.


LIJEKOVI U KUĆNOJ LJEKARNI

U kućnoj ljekarni, uz svakodnevnu terapiju koju vam je propisao liječnik ukoliko imate neku akutnu ili kroničnu bolest, poželjno je imati dostupne i neke nužne lijekove za samoliječenje. Neki od tih lijekova su oni koje koristimo u samoliječenju bolova i povišene tjelesne temperature, odnosno analgetici i antipiretici. U slučaju pojave simptoma prehlade ili gripe ovi vam lijekovi mogu brzo vratiti vašu svakodnevicu.

Lekadol je lijek koji sadrži paracetamol kojeg je, kao i svaki analgetik, za najbolji učinak važno uzeti pravovremeno odnosno u što ranijoj fazi boli, kao i u odgovarajućoj dozi. Optimalno doziranje je od 500 do 1000 mg za maksimalni učinak na bol. No, Lekadol je također i antipiretik te učinkovito spušta povišenu tjelesnu temperaturu.

 

Nakon što detektirate bol ili povišenu tjelesnu temperaturu, a prije no što se odlučite na konzumaciju paracetamola, pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Sponzorirani članak.Reference:

Teme
Linker
08. siječanj 2021 13:24