Endometrij

Sluznicu maternice nazivamo endometrijem. Kada se tkivo endometrija nalazi na mjestima van maternice, nazivamo ga endometriozom.

Sluznicu maternice nazivamo endometrijem. Kada se tkivo endometrija nalazi na mjestima van maternice, nazivamo ga endometriozom. U normalnim okolnostima, većina sluznice maternice se oljušti za vrijeme menstrualnog krvarenja.

Preostalo tkivo se ponovo razvija, raste i ljušti na kraju menstrualnog ciklusa. Ovaj proces se ponavlja iz mjeseca u mjesec, osim ako ne dođe do trudnoće ili do nastupanja menopauze. No, kod 15% žena, tkivo endometrija može se naći i izvan maternice, u trbušnoj šupljini (najčešće u zdjelici), ponekad i na mjestima kao što su pluća, zglobovi pa čak i u mozgu.

Na ginekološkom pregledu često može naići na sljedeće:- osjetljivost u trbušnoj šupljini i zdjelici prilikom manualnog pregleda - ciste na jajnicima čiji je sadržaj ustajala krv (tzv. endometriomi), koje često nazivaju i «čokoladne ciste»- endometriotičke lezije koje se pojavljuju u obliku plavkastih lezija koje srastaju jedna za drugu

Modernije krvne pretrage, kao što je mjerenje C125, mogu nam ukazati na prisutnost endometriotičkih lezija, ali i dalje, jedina sigurna dijagnoza može se postaviti laparoskopijom ili laparotomijom.

Više pročitajte ovdje.

Linker
19. travanj 2024 02:44