Predsjednica udruge "Hepatos" iz Rijeke Aleksandra Marković istaknula je kako, prema procjenama, trećina oboljelih od hepatitisa ne zna da je oboljela
 Getty Images/iStockphoto
svjetski dan hepatitisa

Eliminacija hepatitisa B i C do 2030. je ostvariv cilj

28. srpanj 2020.
Nacionalna kampanja u povodu Svjetskog dana hepatitisa vodi se pod sloganom "Testiraj se! Liječi se!"

Uz sustavne mjere prevencije, dijagnostiku i liječenje eliminacija hepatitisa B i C do 2030. godine je ostvariv cilj, istaknula je epidemiologinja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Danijela Lakošeljac.

Na konferenciji za novinstvo u povodu Svjetskog dana hepatitisa Lakošeljac je rekla da je ovogodišnji slogan manifestacije na svjetskoj razini "Pronađi izgubljene milijune", a odnosi se na osobe koje su možda zaražene tim virusom, a toga nisu svjesne.


"Testiraj se! Liječi se!"

Nacionalna kampanja u povodu Svjetskog dana hepatitisa vodi se pod sloganom "Testiraj se! Liječi se!".

Lakošeljac je rekla kako se procjenjuje da je na svijetu 325 milijuna osoba oboljelih od kroničnog hepatitisa B ili C, s čestom posljedicom cirozom ili karcinomom jetara te smrću, te da na godinu od posljedica hepatitisa umire 1,34 milijuna ljudi.

Problem s hepatitisom tipa B ili C jest što su često asimptomatski te se zaraženost može utvrditi samo dijagnostikom, podsjetila je Lakošeljac i dodala da se virusi tih tipova prenose nezaštićenim spolnim odnosima, zaraženom krvlju ili prijenosom s majke na dijete.

Najrizičnije skupine su osobe koje ubrizgavaju droge te promiskuitetne osobe.

U Hrvatskoj je učestalost hepatitisa B niska, s procijenjenom zaraženošću između 0,2 i 0,7 posto populacije, ili 25.000 osoba, a trend učestalosti hepatitisa B u Hrvatskoj je silazan, posebno posljednjih pet godina. Hepatitisa C u Hrvatskoj ima neznatno više, s učestalošću između 0,5 i 0,9 posto populacije. I kod tog tipa je primjetan silazni trend iako nešto sporije nego kod hepatitisa B, rekla je Danijela Lakošeljac.

Preporučile je svima koji smatraju da pripadaju rizičnim skupinama da se testiraju.

Predsjednica udruge "Hepatos" iz Rijeke Aleksandra Marković istaknula je kako, prema procjenama, trećina oboljelih od hepatitisa ne zna da je oboljela. Istaknula je da je u sklopu te udruge, u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, moguće dobrovoljno, anonimno i besplatno se savjetovati i testirati na hepatitis B i C te na HIV.


IZVOR: HINA

Teme
Linker
01. listopad 2022 15:42